Svet
11.05.2019. 02:01
ElPais

NOVINE U KATALONIJI Većina se protivi otcepljenju od Španije

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Broj građana Katalonije, koji se protivi otcepljenju te pokrajine od ostatka Španije, veći je od broja onih koji podržavaju nezavisnost, pokazuju rezultati danas objavljene ankete, koju je sproveo Centar za sociološke studije.

 To prvi put od perioda pre oktobra 2017. godine, kada su građani Katalonije podržali na referendumu nezavisnost te pokrajine, da je broj protivnika već od broja onih koji se zalažu za otcepljenje. Anketa, sprovedena od 30. aprila do 6. maja, pokazala je da je 48,6 odsto Katalonaca protiv nezavisnosti, a 47,2 podržava otcepljenje od Španije.

U Španiji su 28. aprila održani parlamentarni izbori, na kojima su pitanje nezavisnosti Katalonije i posledice političke krize, koju je pokrenuo referendum, bile centralne teme tokom kampanje svih velikih partija. Španski premijer Pedro Sančez isključio je mogućnost da se ponovo održi referendum o nezavisnosti, ali je rekao da je otvoren za dijalog sa onima koji se zalažu za nezavisnost Katalonije.

Imajući u vidu da je njegova Socijalistička partija osvojila najviše glasova na izborima, ali ne i većinu u parlamentu, moguće je da će Sančezu biti potrebna podrška pristalica nezavinosti Katalonije kako bi formirao vladu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
0°C
04.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve