NOVO NEBESKO TELO POSLATO DA ISTRAŽUJE ZEMLJU: Međuzvezdano telo otkriveno na Havajima

NOVO NEBESKO TELO POSLATO DA ISTRAŽUJE ZEMLJU: Međuzvezdano telo otkriveno na Havajima


Misteriozni objekat u obliku cigare koji je u našem Sunčevom sistemu uočen prošle godine, mogao bi da bude svemirski brod poslat da istražuje Zemlju, pretpostavljaju astronauti sa Harvarda.

Objekat nazvan Oumuamua što na havajskom znači ,,Glasnik iz daleke prošlosti” otkriven je u okrobru prošle godine na Havajima.

Od njegovog otkrića, naučnici među sobom raspravljaju ovu pojavu. Najpre su mislila da je u pitanju kometa zbog velike brzine kojom se kreće i svetlosti koju emituje, pa zatim asteroid nakon što ga nisu konačno nazvali ,,međuzvezanim telo” prvim ovakve vrste.

– Oumuamua može biti sonda poslata da istražuje Zemlju od strane stranih civilizacija – navodi se u jednim novinama. Sumnja se i da bi ovaj objekat mogao da pokrene solarnu radijaciju.

I za druge objekte u svemiru, naučnici shvataju kao znak života van Zemlje. Dok se jedni raspravljaju, drugi kažu da neki naučnici žele samo da objave neku senzaciju, bez dokaza.

– Postoji jedna stvar koju treba da shvatite: naučnici se uvek raduju da objave neke informaacije ako postoje i najmanje šanse da su one istinite – kaže Ketrin Mek, astrofizičarka i dodaje – ali dok se ne iscrpi svaka sumnja, čak ni sami autori neće verovati u to što su objavili.

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar