Novo pravilo: Strani studenti moraju napustiti SAD u slučaju online nastave

Novo pravilo: Strani studenti moraju napustiti SAD u slučaju online nastave

EPA-EFE/FERNANDO VILLAR


Svi strani student u SAD, među kojima su i oni iz Srbije, po novim pravilima moraće da napuste SAD ili da se prebace na drugi fakultet ako njihovi fakulteti ove jeseni ponude online nastavu u skladu sa novim smernicama koje su objavili nadležne imigracione vlasti.

Prošle godine univerziteti u Sjedinjenim Državama privukli su više od milion studenata (1,1 miliona) iz inostranstva, a kako je ranije rečeno Tanjugu u Međunarodnom akademskom centru koji sa ambasadorm SAD organizuje Dan američkih koledža, u SAD godišnje iz Srbije na studije od osnovnih do postiplomskih ode i do 150 studenata.

 EPA-EFE/DAVID BORRAT

EPA-EFE/DAVID BORRAT

Jedan od najprestižnihih univerziteta na svetu Harvard, pre nekoliko dana najavio da će većina predavanja tokom jesenjeg semestra biti preko interneta, prenosi Njujork post.

Uputstva koje su izdali nadležni organi za imigraciju i sprovođenje carinskih mera stvaraju dodatni pritisak na univerzitete i koledže da se ponovo otvore uprkos sve većoj zabrinutosti zbog širenja pamdemije među mladima, odatle odluka može da utiče na hiljade i hiljade studenata koji su došli u SAD da bi studirali ili učestovali u trening programima, neakademskim i drugim studijama.

Predsednik SAD Donald Tramp insistirao je da se škole i fakulteti što pre vrate na redovnu nastavu, a ubrzo nakon što su nove smernice objavljene, Tramp je na Tvitteru ponovio da se škole moraju ponovo otvoriti na jesen, dodajući da demokrate žele da one budu zatvorene “iz politickih razloga, a ne zbog zdravstvenih razloga”.

 EPA-EFE/BRAIS LORENZO

EPA-EFE/BRAIS LORENZO

Nadležni visokoškolski prosvetni organi ocenjuju takvu odluku kao zastrašujuću, jer će, tvrde, dovesti do konfuzije i nesigurnosti.

Studentske vize, kako navode mediji, neće se izdavati učenicima u školama i na fakultetima ili onima na programima koji su u potpunosti online. Čak i fakulteti koji nude kombinaciju časova i onlajn kurseva ove jeseni, neće olakšati situaciju.

Gotovo 400.000 stranaca dobilo je studentske vize na 12 meseci koje ističu 30. septembra, što je više za 40 odsto u odnosu na četiri godine ranije.

Fakulteti širom SAD već su ove jeseni očekivali nagli pad međunarodnih studenata, ali gubitak svih stranih studenata mogao bi za neke univerzitete i koledže biti katastrofalan, jer mnogi zavise od prihoda od njihovih školarina.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar