Svet
15.08.2018. 12:32
R.E./Beta

NOVOZELANĐANI ZABRANJUJU STRANCIMA KUPOVINU STANOVA: Moći će da kupe kuće samo oni sa stalnim boravkom u toj zemlji

novi-zeland.png

Novi Zeland usvojio je zakon kojom je većina stranca onemogućeno da kupuje kuće u toj zemlji koja pokušava da suzbije rast cena nekretnina.

Dosad je tržište nekretnina na Novom Zelandu bilo otvoreno za investitore iz celog sveta, ali je danas vlada usvojila zakon prema kojem samo stanovnici zemlje mogu kupiti kuće, preneo je Asošijeti pres.

Prethodnih godina bilo je dosta anegdota o tome kako bogataši iz Silicilijumske doline kupuju rančeve u ruralnim oblastima Novog Zelanda za bekstvo u slučaju kakve katastrofe, jer se računa da je ta ostrvska zemlja najudaljenija od ostatka sveta, pa na njoj ima najviše šanse za opstanak.

Takodje postoje priče kako bogati Kinezi daju više od Novozelanđana za kupovinu kuća u predgradjima Oklanda.

Statistički podaci pokazuju da je oko tri odsto novozelandskih kuća prodato strancima, ali i da je došlo do porasta od pet odsto u živopisnom regionu Kvinstaun i 22 odsto u Oklandu.

Prošlog meseca Medjunarodni monetarni fond je saopštio da bi Novi Zeland trebalo da preispita zabranu, navodeći da je malo verovanto da će zbog nje stanovi i kuće biti pristupačniji.

Vlada tvrdi da nema sumnje da stranci podižu cene nekretnina i da je jedino pitanje koliko. Novim zakonom ispunjeno je obećanje iz kampanje kojom je vlada predvođena liberalima došla na vlast prošle godine.

Stranci sa stalnim boravkom na Novom Zelandu će i dalje moći da kupuju kuće i stanove, kao i ljudi iz Australije i Singapira pošto s tim zemljama Novi Zeland ima sporazum o slobodnoj trgovini.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
22.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve