Svet
20.11.2023. 18:25
R.E./Tanjug

Izbegnuta katastrofa

Nuklearna podmornica KRENULA DA TONE, posada HITNO reagovala

podmornica
Izvor: Shutterstock

Nuklearna podmornica britanske kraljevske mornarice u ponedeljak je zbog kvara počela da roni preduboko, jer je glavni merač dubine otkazao, ali je posada na vreme reagovala i sprečila katastrofu, potvrdio je izvor britanskog Ministarstva odbrane.

Incident se dogodio na neimenovanoj podmornici klase Vangard, koja nosi britanske nuklearne rakete "trident", ali je na sreću sekundarni merač dubine i dalje radio i ukazao na kvar, preneo je BBC.

Izvor odbrane je rekao da je "problem postojao i da je bilo zabrinjavajuće", ali da ga je "sistem prepoznao na vreme". Navodi se da je podmornica još u nivou svojih granica za bezbedno delovanje, ali da je ronila preduboko pre nego što je podignut alarm.

Istraga je sprovedena je u Kraljevskoj mornarici.

Podmornice moraju biti dovoljno jake da izdrže ogromne pritiske okeana prilikom ronjenja, a sigurnosni sistemi su ugrađeni u podmornice s nuklearnim naoružanjem, kako bi bilo sprečeno eskaliranje problema.

Kraljevska mornarica saopštila je da njene podmornice nastavljaju da ispunjavaju svoje obaveze i da, iako ne komentariše operacije, bezbednost njenog osoblja uvek je najviši prioritet. Podmornice Vanguard se nalaze u Faslejnu u Škotskoj i, prema Kraljevskoj mornarici, obično imaju posadu od 132 oficira i mornara.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Slučaj "Podmornica Titan": Bogato ali rizično i sramno
1

Nagoni van kontrole

03.07.2023. 16:10

Slučaj "Podmornica Titan": Bogato ali rizično i sramno

Izveštavanje o tragediji eksperimentalne turističke podmornice s petoricom putnika danima je zauzimalo najznačajniji prostor u medijima širom sveta. Čemu su se, u velikoj meri, priklonili i ovdašnji. Okolnosti su svima znane – četvorica bogataša i sin jednog od njih, koji je odlazak u okeansku nedođiju prihvatio da bi udovoljio ocu, stradali su u podmornici "Titan“ čiji je cilj bio da ih odvede u razgledanje olupine "Titanika“ na dubini od 3800 metara.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
6°C
28.11.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve