Svet
16.09.2023. 23:20
Beta

Zabrinutost

Šta to Iran krije u svom nuklearnom programu

nuklearna fuzija, nuklearna energija
Izvor: Shutterstock / dani3315

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA) oštro je kritikovala Iran jer je zabranio nekim od njihovih najiskusnijih inspektora da nadgledaju nuklearni program te zemlje.

IAEA ima zadatak da nadgleda nuklearni program za koji zapadne zemlje dugo sumnjaju da ima za cilj razvoj nuklearnog oružja, što Iran negira.

Šef IAEA Rafael Grosi izjavio je da je Iran povukao imenovanje "nekoliko iskusnih inspektora agencije", zabranivši im da učestvuju u nadgledanju programa.

Grosi je "oštro osudio ovu nesrazmernu i jednostranu meru bez presedana", rekavši da ona "predstavlja nepotreban udarac ionako zategnutim odnosima IAEA i Irana".

Iransko ministarstvo spoljnih poslova tvrdi da je korak preduzet zbog, kako su naveli, pokušaja SAD i tri evropske zemlje da zloupotrebe telo "u sopstvene političke svrhe".

AP navodi da se pretpostavlja da ministarstvo aludira na Veliku Britaniju, Francusku i Nemačku, koje su u četvrtak saopštile da će na snazi ostati njihove sankcije Iranu zbog nuklearnog programa i programa balističkih projektila.

"Iran je ranije upozoravao na posledice takvih političkih zloupotreba, uključujući pokušaj politizacije agencije", rekao je portparol ministarstva Naser Kanani.

IAEA je ranije ovog meseca saopštila da je Iran usporio obogaćivanje uranijuma koji je blizu niva podobnog za korišćenje u nuklearnom oružju.

To je ocenjeno kao znak da Teheran pokušava da ublaži tenzije nakon godina napetosti sa SAD.

Iran i SAD pregovaraju o razmeni zatvorenika i oslobađanju milijardu dolara vredne iranske imovine zamrznute u Južnoj Koreji.

Svetske sile su postigle sporazum sa Teheranom 2015. godine prema kojem je pristao da ograniči obogaćivanje uranijuma u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija. Inspektori IAEA su dobili zadatak da prate program.

Tadašnji predsednik SAD Donald Tramp jednostrano je povukao tu zemlju iz sporazuma 2018. godine, obnavljajući sankcije, a Iran je počeo da krši uslove godinu dana kasnije.

Formalni razgovori u Beču o pokušaju ponovnog pokretanja sporazuma propali su u avgustu 2022. godine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Eminentni medicinski čaopisi upozoravaju...
Nuklearka

VAŽNO

03.08.2023. 12:20

Eminentni medicinski čaopisi upozoravaju...

Oko 100 medicinskih časopisa u svetu, uključujući i prestižne, uputilo je apel za eliminiaciju nuklearnog oružja, uz ocenu da je nuklearna pretnja "sve veća".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
14.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve