Svet
08.05.2019. 19:07
Beta

NUKLEARNI SPORAZUM: Iran dao ultimatum, tenzije sa SAD

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Rusija očekuje od evropskih potpisnica nuklearnog sporazuma sa Iranom iz 2015. godine da ispune svoje obaveze iz tog dogovora.

Ruski minisrar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je, nakon susreta sa iranskim kolegom Mohamedom Džavadom Zarifom u Moskvi, da situacija oko nuklearnog sporazuma otežava Teheranu da ispuni svoje obaveze, a razlog za iranski ultimatum vidi u neodgovornom ponašanju Vašingtona.

Iranski ministar spoljnih poslova rekao je da je odluka Teherana da smanji neka ograničenja iz nuklearnog programa legalna i reverzibilna, izvestila je RIA. Zarif je naveo da delovanje Irana nije prekršilo originalne uslove nuklearnog sporazuma i da je sada 60-dnevni rok za diplomatsku aktivnost.

Iranski predsednik Hasan Rohani upozorio je ranije danas da će Iran prestati da se pridržava određenih delova nuklearnog sporazuma iz 2015. godine i dao rok od 60 dana ostalim potpisnicama tog sporazuma da ispune svoje obaveze, naročito kada je reč o bankarskim i naftnim sektorima.

Rohani je rekao da će Iran nastaviti s visokim nivoom obogaćivanja uranijuma, ukoliko svetske sile ne održe svoja obećanja, data u okviru nuklearnog sporazuma postignutog 2015. godine.

U televizijskom obraćanju, Rohani je naveo da ostale zemlje potpisnice tog sporazuma - Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Kina i Rusija - imaju 60 dana da ispune svoje obaveze kako bi zaštitile naftne i bankarske sektore Irana od američkih sankcija.

Na Rohanijeve najave oglasio se i portparol Kremlja Dmitrij Peskov, koji je istakao da je odluka Irana posledica ishitrenih koraka Vašingtona. Peskov je podsetio i da je ruski predsednik Vladimir Putin više puta govorio o posledicama nepromišljenih koraka prema Iranu.

"Vidimo da te posledice počinju da stižu. Ruske diplomate će nastaviti da razgovaraju o toj temi, uključujući sa evropskim partnerima, kako bi radili na podržavanju daljeg očuvanja ovog dokumenta", poručio je predstavnik Kremlja.

Kina je ocenila da SAD dodatno povećavaju tenzije oko iranskog nuklearnog pitanja, u vreme kada Vašington povlači poteze kako bi povećao pritisak na Teheran. Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang rekao je da Kina ceni to što Iran "striktno primenjuje" međunarodni nuklearni sporazum sa velikim silama iz 2015. godine, koji su SAD napustile pre godinu dana.

"Žalimo što SAD dodatno pogoršavaju tenzije oko iranskog nuklearnog pitanja. Pozivamo sve strane da budu uzdržane, da jačaju dijalog i izbegavaju eskalaciju tenzija", kazao je Geng.

Kina je izrazila podršku Teheranu uprkos današnjoj pretnji Irana da će za 60 dana nastaviti da obogaćuje uranijum ako svetske sile ne dogovore nove uslove za nuklearni sporazum iz 2015. godine.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
5°C
26.11.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve