O ODLUCI ITALIJE DA NE PRIMI MIGRANTE: Makron osuđuje, Orban kaže “sjajan momenat”

O ODLUCI ITALIJE DA NE PRIMI MIGRANTE: Makron osuđuje, Orban kaže “sjajan momenat”

Foto: Beta/AP/Emilio Morenatti


Francuski predsednik Emanuel Makron osudio je odluku Italije o odbijanju da primi više od 600 migranata na brodu “Akvarijus”, podsetivši italijansku vladu na obaveze koje ima u skladu sa međunarodnim pravom. S druge strane, mađarski premijer Viktor Orban pozdravio je odluku nove italijanske vlade da ne primi brod pun migranata koji je stigao do italijanske luke, istakavši da je to “sjajan momenat” koji bi mogao da donese promene u evropskoj migracionoj politici.

Orban je naveo da je njegova prva reakcija na tu vest bila: “Napokon!”, prenosi AP.

Prema rečima antimigrantski nastrojenog premijera Mađarske, bilo je “toliko deprimirajuće” godinama slušati da evropske pomorske granice ne mogu da se odbrane.

S druge strane, francuski predsednik Emanuel Makron na sastanku svog kabineta rekao je da “postoji izvestan stepen cinizma i neodgovornosti u ponašanju italijanske vlade u pogledu ove dramatične humanitarne situacije”.

Istovremeno, Makron je pozdravio odluku Španije da primi brod s migrantima i pozvao na “evropsku solidarnost” prema španskoj vladi.

Španija je juče saopštila da će prihvatiti brod sa 629 migranata koji se našao u centru međunarodnog spora pošto su prethodno odbile da ga prime Italija i Malta.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar