Svet
01.03.2019. 18:07
R.E./Tanjug/RT

OBARANJE MIG-21 NA GRANICI INDIJE I PAKISTANA: Zarobljeni indijski pilot pušten na slobodu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Pakistanski zvaničnici predali su indijskog pilota, kojeg su zarobili pošto je oboren njegov avion.

Pilot je do graničnog prelaza Vagah odvezen konvojem, koji je krenuo iz istočnog pakistanskog grada Lahor, u pratnji vojnih vozila.

Sa indijske strane granice, indijski policajci, noseći turbane na glavi, postojili su se na putu dok je grupa građana mahala zastavama svoje zemlje i u znak dobrodošlice istakla veliki venac cveća, preneo je AP.

Ranije danas je pakistanski ministar spoljnih poslova Šah Mahmud Kureši rekao je da predavanje indijskog pilota predstavlja "gest mira u cilju deeskalacije stvari".

Kureši je, takođe, rekao da ovog vikenda neće prisustvovati sastanku ministara spoljnih poslova Organizacije islamske saradnje u Abu Dabiju, jer je na sastanak pozvan i šef indijske diplomatije.

Dodao je da će niže rangirani zvaničnici otići na sastanak kako bi predstavljali interese Pakistana.

Indijski vojni zvaničnici saopštili su prethodno da pozdravljaju planirani povratak zarobljenog pilota koji je najavio Pakistan, ali su odbili da potvrde da će to učiniti da dođe do deeskalacije sukoba između dve nuklearne sile.

Pakistan je 27. februara saopštio da je oborio dva indijska vojna aviona, samo dan nakon što su indijski borbeni avioni pokrenuli vazdužne napade na pakistanski deo Kašmira, u znak odmazde za samoubilački napad na indijske trupe u kojem je poginulo najmanje 40 vojnika.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
09.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve