Svet
16.01.2022. 16:05
Tanjug

Predstavljen nacrt zakona

Obavezna vakcinacija u Austriji: Kad počinje, kolike su kazne

Austrija
Izvor: Shutterstock

Austrijska vlada predstavila je nacrt zakona kojim se u toj zemlji od februara uvodi obavezna vakcinacija.

Austrijski kancelar Karl Nehamer saopštio je da obavezna vakcinacija stupa na snagu počtekom februara, a da će prelazna faza, bez kazni, trajati do sredine marta.

Od 16.marta, kako je rečeno na konferenciji za štampu, biće kažnjavani oni koji se nisu vakcinisali.

U Austriji će obaveza vakcinisanja važiti za sve građane starije od 18 godina, a izuzete od te mere su trudnice i sve osobe koje iz medicinskih razloga ne mogu biti vakcinisane.

Nacrt zakona predviđa kazne od 600 do 3.600 evra.

Nehamer je izrazio uverenje da će nacrt zakona biti usvojen u parlamentu, jer se radi o temi koja se tiče opšteg zdravlja.

"Mi nismo pojedinci koji žive odvojeni jedni od drugih već smo društvo“, podvukao je on.

Nehamer je rekao da se ne radi o borbi vakcinisanih i nevakcinisanih, niti o obliku diskriminacije, već o zaštiti građana.

Obaveza vakcinisanja se uvodi u tri faze.

Od početka februara do 14.marta sprovešće se prva, prelazna faza, tokom koje će sva domaćinstva biti putem pisma obaveštene o meri.

Tek potom, u drugoj fazi, status vakcinacije postaje, kako je istakao, predmet kontrole.

Ukoliko se neko zatekne, a da nije vakcinisanin mora računati sa prijavom, a okvir za kaznu je od 600 evra, u skraćenom postupku, do 3.600 evra u dužem postupku, ako lice podnese žalbu.

Vlada će, zatim, utvrditi termine kada će analizirati spisak vakcinisanih i ponovo uputiti zahtev za vakcinaciju nevakcinisanim osobama.

Ukoliko zbog epidemiološke situacije to bude potrebno stupa na snagu treća faza, koja predviđa da vlada uredbom utvrđuje datum do kojeg svi moraju biti vakcinisani, te će se, na osnovu izvoda iz registra vakcinisanih, kažnjavati svi koji se nisu vakcinisali.

"Vakcina štiti, štiti nas i štiti inaše sugrađane", podvukao je ministar zdravlja Volfgang Mikštajn.

Austrijski parlament, kako se očekuje, u četvrtak će usvojiti zakon kojim se uvodi obavezna vakcinacija.

Prethodno nacrt zakona će proći odbor za zdratstvo.

Za usvajanje zakona potrebna je jednostavna većina, kojom raspolaže vladajuća koalicije Narodne partije Austrije (OVP) i Zeleni, a podršku je najavila opoziciona Socijaldemokratska partija (SPO), kao i Neos.

Slobodarska partija Austrije (FPO) u potpunosti odbija ovaj zakon, i ta stranka je već u više navrata, poslednji put na protestima u subotu, jasno poručila da neće poštovati obaveznu vakcinaciju.

"Omikron soj će, najverovatnije, dovesti do visoke stope imunizacije, ali želimo obaveznom vakcinacijom da se pripremimo na buduće izazove", naglasila je ministarka za ustavna pitanja Karoline Edštadler.

Što se kazni tiče ona je ukazala da se u nacrtu zakona nalazi i maksimalan broj kazni.

"Građani koji se nisu vakcinisali moći će biti kažnjeni maksimalno četiri puta u godinu dana", objasnila je ona.

Na pitanje o građanima vakcinisanim cepivima koja nisu priznata od strane EU, kao što su Sputnjik i kineski Sinofarm, Mikštajn je rekao da je Austrija zemlja sa velikim brojem građana vakcinisanim tim vakcinama.

"Komisija GECKO koja se bavi epidemiološkim merama posvetila se toj temi, jer imamo puno vakcinisanih Sputnjikom", dodao je on.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Primio 12 doza antikovid vakcina i "izlečio" leđa?!
doktor

Indija

08.01.2022. 20:05

Primio 12 doza antikovid vakcina i "izlečio" leđa?!

Muškarac iz Indije tvrdi da je primio 12 doza antikovid vakcine i kaže da veruje da su mu te doze pomogle protiv bolova u leđima, kao i kod ostalih zdravstvenih problema, prema izveštajima više medija.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
31.01.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve