Obećani rasizam

Obećani rasizam


Jedna hrvatska glumica i jedna srpska pijanistkinja, koje žive u Americi, posvedočile su ovih dana da ih tamošnja situacija neodoljivo podseća na Jugoslaviju devedesetih. Kažu isti je narativ, apsolutna podeljenost, kordoni demonstranata na trgovima, vraćanje duha iz boce. Uz svu vatru, polupana stakla i intenzivne transparente, možda je ipak pretenciozno vući paralele između dva potpuno različita društva, u dva potpuna različita vremena, kada su podstaknuti na pobunu iz dva potpuno različita poriva. Ali, zaista postoji jedna zajednička linija koja povezuje ova dva udaljena sveta, a to je da ni jedan ni drugi nisu ništa naučili iz prošlosti.

Posle svih spoticanja, preostaje jedino zaključak da se tu ništa nije ni dalo naučiti kada su osećaji koji su podstakli nasilje, bunt, pa ponovo nasilje, izvedeni iz „izama”. U slučaju Jugoslavije iz nacionalizma. U slučaju Amerike ovih dana iz rasizma.

Širom Sjedinjenih Država organizovani su protesti zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda, kojeg su 25. maja ubili policajci u Mineapolisu. Flojda je jedan prodavac optužio da je pokušao da kupi cigarete sa falsifikovanom novčanicom od 20 dolara, zbog čega je prodavac pozvao policiju.

Da li ovi protesti mogu da promene Ameriku, može li Tramp da ispašta zbog agresivne reakcije na demonstrante i mogu li demokrate da iskoriste situaciju za pobedu na ovogodišnjim izborima, čitajte u novom broju Ekspresa koji je već na kioscima.

Ekspres214

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar