Svet
20.04.2024. 14:50
Beta

Pomen u Sarajevu

Sveće i cveće na mestu pogibije vojnika JNA u Dobrovoljačkoj

Sveće
Izvor: Shutterstock

Delegacije iz Republike Srpske je uz jake mere obezbeđenja zapalila sveće i položila cveće u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu na 32. godišnjicu pogibije vojnika JNA 2. i 3. maja 1992.

Po podacima Republičkog centra RS za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, tada su pripadnici Teritorijalne odbrane i paravojne formacije "zelenih beretki" ubili 28 pripadnika ЈNA koji su se u najavljenoj koloni vozila povlačili iz Sarajeva.

Pomenu u Sarajevu prisustvovali su rođaci ubijenih, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić, izaslanik srpskog člana Predsedništva BiH Boško Tomić, poslanici u Narodnoj skupštini RS i predstavnici RS u institucijama BiH.

Trasa kojom su se kretali autobusi koji su ih dovezli iz Istočnog Sarajeva, bila je zatvorena za saobraćaj, a policija Federacije BiH je bila uz put, kao i u Ulici Hamdije Kreševljakovića, nekadašnjoj Dobrovoljačkoj.

Prethodno je u Crkvi Svetog velikomučenika u Istočnom Novom Sarajevu služen pomen.

Uoči odlaska u Sarajevo, ministar Egić je rekao da za taj zločin niko nije odgovarao, ocenivši da je nedopustiv odnos vlasti u Federaciji BiH prema Srbima, preneli su banjalučki mediji.

"Srbi moraju odavati poštu svojim žrtvama, sećati ih se i govoriti istinu o sukobima iz proteklog rata", naveo je Egić.

U Sudu BiH je 2022. godine počelo dva puta odlagano suđenje članu ratnog Predsedništva BiH Ejupu Ganiću i devetorici nekadašnjih visokih bošnjačkih vojnih i policijskih funkcionera, ali presude za Doiborovoljačku nema, podsetila je RTRS.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
24.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve