Svet
18.05.2020. 21:38
ekspres

OBNOVA: Merkel i Makron podržali uvođenje EU obveznica

w_56094805.jpg
Izvor: DDP IMAGES POOL / ANDREAS GORA / POOL

Nemačka i Francuska dogovorile su se da će podržati plan za uvođenje EU obveznica koje bi sa dodatnih 500 milijardi evra podržale obnovu ekonomije Unije nakom pandemije COVID19.

Nemačka kancelarika Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron na zajedničkoj video konfrenciji pozvali su zemlje članice da se dogovore, ali i preciziraju predlog Evropske komisije da se dodatni novac za oporavak EU ekonomije nađe zaduživanjem na tržištu kapitala uz garancije zemlja članica.

EPA-EFE/ANDREAS GORA / POOL EPA-EFE/ANDREAS GORA / POOL

Lideri Nemačke i Francuske naglašavaju da je potrebno da se sve zemlje članice dogovore oko ovog predloga što podrazumeva i način povratka novog zajedničkog zaduženja.

U dosadašnjim razgovorima o tzv "korona obveznicama" Nemačka je pored Holandije i Danske bila protiv ovakvog vida zajedničkog zaduživanja, pri čemu je Hag stavio i veto na početni predlog o obveznicama.

U zajedničkom saopštenju Merkel i Makron su ocenili da je EU suočena sa "neviđenom krizom u svojoj istoriji" kojoj mora da se udruženo suprotstavi i izađe jača iz nje.

 EPA-EFE/Francois Mori / POOL MAXPPP OUT EPA-EFE/Francois Mori / POOL MAXPPP OUT

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozdravil su ovakav dogovor Nemačke i Francuske.

Predsednica EK kaže da je u pitanju konstruktivni predlog koji ukazuje na veličinu ekonomskog izazova sa kojim se suočava EU.

Ona ocenjuje da je dogovor Berlina i Pariza u skladu sa predlogom o strategiji ekonomskog oporavka na kome radi Evropska komisija, a koji je zasnovan na hitnoj državnoj pomoći, 540 milijardi evra zajmova kroz različite programe, ali i predstojećem višegodišnjem budžetu EU, ojačanom Istrumentom za opravak, čiji bi okvir trebalo da bude usvojen sledeće nedelje u Briselu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
30°C
05.08.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve