OČEKIVANJA KONZERVATIVACA Čekamo datum ostavke Tereze Mej

OČEKIVANJA KONZERVATIVACA Čekamo datum ostavke Tereze Mej


 

Britanska premijerka Tereza ​​Mej mogla bi da odredi datum podnošenja ostavke u narednim danima, rekao je predsednik Odbora konzervativnog komiteta 1922, Graham Bradi.

“Premijerka je kazala da će podneti ostavku kada Parlament bude ratifikovao Bregzit sporazum – ali neki poslanici žele fiksni datum”, rekao je Bradi dodajući da očekuje “jasno razumevanje” tog rasporeda pošto se premijerka sastane s komisijom, što bi trebalo da se desi u sredu.

Bradi je takođe neisključuje mogućnost da će upravo on zameniti gospođu Mej. Govoreći za BBC Radio 4, rekao je da je Odbor Komiteta 1922  zatražio od nje da razjasni svoje planove za budućnost, dok je ona “ponudila da dođe i sastane se sa njima”.

“Bilo bi čudno da na kraju sastanka ne bude jasno kada će otići”, rekao je predsednik odbora, inače izabranog tela parlamentaraca, koji zastupaju i nadgledaju nadmetanja vodstva stranke.

Na pitanje zašto je premijerka do sada bila nespremna da odredi datum odstupanja, Graham navodi da ne misli da se radi o nameri Tereze Mej da ostane premijer ili vođa konzervativne stranke na neodređeno vreme

“Razumem suzdržanost u tome. Mislim da je to zapravo zabrinutost da bi obećanje da će otići na određeni vremenski raspored, učinilo manje sigurnim odobrenje Parlamenta za sporazum o povlačenju”, napominje on.

Kada se upitan o kandidovanju za rukovodstvo stranke, Graham je rekao da je potrebno da ga u to ubedi ogromna količina ljudi.

“Nisam siguran da se mnogi trenutno bore da preuzmu ono što je u izuzetno teškom stanju.”

Tereza Mej se obavezala da će u martu odstupiti ako i kada Parlament ratifikuje sporazum o povlačenju iz Bregzita, ali nije jasno stavila do znanja koliko dugo pranira da ostane ako se dogovor ne postigne. Pritisak je još više porastao od opstrukcije lokalnih izbora u Toriju, a bilo je i upozorenja da se stranka suočava sa krahom na izborima za Evropski parlament. Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo je da napusti EU 29. marta, ali je taj rok pomeren do 31. oktobra, pošto Parlament nije mogao da se dogovori o napretku.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar