Svet
06.08.2020. 12:53
Tanjug

"OČEKUJE SE JOŠ ŽRTAVA": U Bejrutu spasioci tragaju za nestalima

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Libanske spasilačke ekipe i danas su nastavile potragu za preživelima među ruševinama posle stravične eksplozije u Bejrutu, u kojoj je stradalo najmanje 135 osoba, dok je više od 5.000 povređeno.

Premijer Hasan Dijab proglasio je trodnevnu žalost, počevši od danas, a prvobitni rezultati istrage pokazuju da je nemar kriv za eksploziju u luci u Bejrutu, u kojoj je i više desetina ljudi nestalo.

Bez domova ostalo je 300.000 građana, saopštili su zvaničnici, a prenosi Rojters.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Hussein Malla

Očekuje se da će porasti broj poginulih u eksploziji, za koju zvaničnici okrivljuju veliko skladište visokoeksplozivnog materijala, koje je godinama čuvano u nebezbednim uslovima u luci.

Povezane vesti - BEJRUT DAN NAKON EKSPLOZIJE: Ruševine, dim, broje se povređeni i poginuli

Predsednik Mišel Aun rekao je da je 2.700 tona amonijum nitrata, koji se koristi za đubrivo i bombe, skladišteno šest godina u luci nakon što je zaplenjeno.

On je dodao da je vlada odlučna u tome da istraži šta se dogodilo što je pre moguće i da odogovorne i one koji su se ponašali nemarno privede pravdi.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/WAEL HAMZEH

Vlada je naredila da se lučki zvaničnici, koji su učestvovali u skladištenju i čuvanju materijala, stave u kućni pritvor, rekli su izvori iz ministarstva za Rojters.

Zvaničnici nisu potvrdili poreklo početnog požara, koji je doveo do eksplozije, mada lokalni mediji i jedan bezbednosni izvor navode da su požar izazvali zavarivački radovi.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
04.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve