ODBILI ZAHTEV EKVADORA: Britanci ne dozvoljavaju da Asanž dobije diplomatski status

ODBILI ZAHTEV EKVADORA: Britanci ne dozvoljavaju da Asanž dobije diplomatski status

Džulijan Asanž; Foto: Beta/Frank Augstein


Britanski Forin ofis odbio je zahtev Ekvadora da dodeli diplomatski status Džulijanu Asanžu, osnivaču Vikiliksa, koji od 2012. živi u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, kako bi izbegao hapšenje od strane britanskih vlasti.

“Ekvador zna da je put za rešavanje ovog pitanja da Džulijan Asanž napusti ambasadu kako bi se suočio s pravdom”, navodi se u saopštenju Forin ofisa, prenosi AP.

Ekvador je Asanžu (46) dao politički azil nakon što se on sklonio u ambasadu te zemlje u Londonu kako bi izbegao hapšenje u Britaniji i izručenje Švedskoj radi istrage o optužbama za seksualno uznemiravanje.

Iako je Švedska digla ruke od tog slučaja, Asanž je ostao u ambasadi Ekvadora jer mu u Britaniji i dalji preti hapšenje zbog toga što se svojevremeno nije pojavio u sudu nakon što je iz pritvora pušten na slobodu uz kauciju.

Ekvadorski list “El Univerzo” naveo je juče da se Asanžovo ime sada nalazi u bazi podataka građana Ekvadora, što je podstaklo spekulacije o tome da je on možda dobio državljanstvo te zemlje.

Agencija Rojters je pronašla ime “Džulijan Pol Asanž” u Registru građana Ekvadora, gde se inače nalaze imena ekvadorskih državljana, ali portparolka Registra nje želela da odgovori na pitanje da li je on dobio državljanstvo.

 

Prema navodima ekvadorskih medija, Asanž je na Tviteru objavio fotografiju na kojoj je u dresu ekvadorske fudbalske reprezentacije, ali ni on, ni njegovi advokati nisu želeli da odgovore na zahtev za komentar.

Ministarstvo spoljnih poslova Ekvadora saopštilo je da nastoji da reši Asanžovu situaciju, ali nije pomenulo pitanje državljanstva, niti je želelo da komentariše ove navode.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar