Svet
10.10.2022. 21:05
Beta

Vladimir Putin

"Odgovori Rusije će biti oštri"

Rat u Ukrajini
Izvor: Shutterstock

Ruski predsednik Vladimir Putin potvrdio je seriju udara na ukrajinske ciljeve i upozorio da će, ako se pokušaji izvođenja, kako je nazvao, terorističkih napada na rusku teritoriju nastave, odgovori biti oštri i odgovarati nivou pretnji Rusiji.

"U ponedeljak ujutru su, na predlog Ministarstva odbrane i prema planu Generalštaba Rusije, izvedeni opsežni udari visokopreciznim, vazdušno-morskim i kopnenim oružjem velikog dometa po ukrajinskim elektroenergetskim objektima, objektima vojne komande i komunikacija. Ako se pokušaji izvođenja terorističkih napada na našoj teritoriji nastave, odgovori Rusije će biti oštri i odgovaraće po obimu nivou pretnji Ruskoj Federaciji", rekao je on na sastanku sa stalnim članovima ruskog Saveta bezbednosti.

Putin je u nedelju optužio ukrajinsku tajnu službu da stoji iza eksplozije koja je prethodnog dana oštetila Krimski most, a koju je opisao kao "teroristički čin", i sazvao je sastanak Saveta bezbednosti,  koji okuplja ključne ministre, političare i predstavnike vojske i bezbednosne službe.

Portparola Kremlja Dmitrija Peskova novinari su pitali da li se udari koji su se dogodili u ponedeljak ujutru, na ukrajinske gradove mogu smatrati odgovorom na napad na Krimski most.

"Sve se ovo dešava u okviru specijalne vojne operacije. Što se tiče ovih udara, onda, naravno, treba da sačekamo komentare iz Ministarstva odbrane ili da uputimo pitanja Ministarstvu odbrane", odgovorio je Peskov.
 

On je potvrdio da za udare daje odobrenje vrhovni komandant, što je, kako je rekao, "normalan proces".

Najmanje osam civila je ubijeno, a 24 su ranjena u raketnim napadima na Kijev, koji su se dogodili u ponedeljak ujutru, dok je 83 projektila do sada ispaljeno u udarima širom Ukrajine, izvestili su ukrajinski zvaničnici.

Napadi koji su se dogodili u ponedeljak ujutru širom Ukrajine pokazuju da Rusija "pokušava da nas uništi i izbriše s lica Zemlje", rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Putin potpisao aneksiju četiri ukrajinska regiona
12345

Rat

05.10.2022. 13:12

Putin potpisao aneksiju četiri ukrajinska regiona

Vladimir Putin potpisao je zakone kojima se četiri ukrajinska regiona Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje, pripajaju Rusiji.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
29.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve