ODLAZAK ŽENE KOJA JE SA MUŽEM RUŠILA APARTHEJD: Umrla Vini Mandela

ODLAZAK ŽENE KOJA JE SA MUŽEM RUŠILA APARTHEJD: Umrla Vini Mandela

Foto: Printscreen youtube


Vini Mendela, borac protiv aparthejda u Južnoj Africi i bivša žena Nelsona Mendele, umrla je danas posle duge bolesti, u 81. godini života, potvrdila je njena asistentkinja.

U saopštenju se navodi da je Mandela umrla “mirno u ranim popodnevnim satima okružena članovima porodice i voljenima”, prenosi Rojters.

Nomzamo Vinifred Madikizela-Mendela, zvana Vini, rođena je 1936. godine u gradu Bizana, u južnoafričkoj provinciji Istočni Kejp, kao četvrto od osmoro dece. Za vreme studija u Johanesburgu upoznala je Nelsona Medelu i udala se za njega 1957., a ubrzo su dobili i dvoje dece.
Za vreme Mendeline zatvorske kazne zbog navodne izdaje, od 1963. do 1990., njegova žena je više puta bila hapšena, zatvarana, pa i proterivana iz zemlje.

Vini Medela optužena je 1991. godine za otmicu i saučesništvo u ubistvu Stompija Seipeija, mladom aktiviste koga je ubio jedan od njenih telohranitelja. Mladić je navodno bio njen ljubavnik.

Prvobitno je bila osuđena na šest godina zatvora, ali presuda je ubrzo preinačena na novčanu kaznu.

Bračni par Mendela razveo se 1996. godine, ali je Vini nastavila da se bavi politikom do kraja života.

Nelson Mendela, slavni borac protiv aparthejda, postao je prvi crnački predsednik Južne Afrike 1994. godine, posle višedecenijske bor    be. Preminuo je 2013. godine.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar