Svet
07.11.2021. 15:05
Đoko Kesić

Kraljica Elizabeta II

Odlazi li poslednji monarh Imperije?

Kraljica Elizabeta, 6. 11. 2021.
Izvor: EPA / WILL OLIVER

Svetski mediji ovih dana sa velikom pažnjom prate zdravstveno stanje britanske kraljice Elizabete II, pošto je prošle nedelje provela noć u londonskoj bolnici. Da bi sve bilo dostojno spektakla koji prati u svetu najdugovečnijeg monarha, kraljica Elizabeta je posle bolničkog tretmana, sutradan sela u automobil i odvezla se u zamak Vindzor, saopštila je Palata.

Dva dana posle bolničke noći pojavila se na prijemu za vladin investicioni samit, pozdravljajući goste među kojima su bili premijer Boris Džonson i Bil Gejts.

Ovo svakako nije otklonilo zabrinutost žitelja Ujedinjenog Kraljevstva koji s razlogom veruju da se senka smrti njihovog monarha neminovno privodi završetku. Svima je poznato, čitaju između redova, zapravo su ljuti, jer sumnjaju u Palatu da su njeni izveštaji neiskreni. Jer kraljica Elizabeta II nije se pojavila na Svetskom klimatskom samitu da pozdravi goste, što je ranije bilo planirano. Umesto direktnog učešća, pozdravila je učesnike video-porukom. Odgodila je dvodnevnu turneju Severnoj Irskoj.

Svetski lideri okupljaju se u Glazgovu na klimatskom samitu, ali kraljica Elizabeta II neće biti tu da ih pozdravi. Umesto toga, ona će se obratiti delegatima u unapred snimljenom videu.

Znak koliko lekari ozbiljno shvataju stanje kraljičinog zdravlja jeste to što nije prisustvovala "Ceremoniji sećanja“ u nedelju, događaju koji nije propuštala i koji je bio jedan od najznačajnijih u njenoj godišnjoj agendi.

Ovo su samo najnovija u nizu podsećanja da britanska kraljica nema više snage da obavlja ustaljenu državničku dužnost, odnosno da je i ona smrtna. Kraljica, koja je ove godine napunila 95 godina, već je predala naporne inostrane turneje svom sinu i prestolonasledniku, princu Čarlsu... Palata uveliko prenosi više dužnosti oko kraljevske "firme“, što je jasna poruka da Britanci treba da razmišljaju o neminovnom: o životu bez nje.

Kraljica Elizabeta, 6. 11. 2021.
Izvor: EPA / STR

O tome govori i njena nedavno objavljena fotografija, sa štapom za hodanje. U javnost je procurela informacija da kraljica ne vodi svoje redovne nedeljne razgovore direktno licem u lice sa premijerom Borisom Džonsonom, nego telefonom. Odustala je i od jahanja, svoje omiljene aktivnosti, shodno svojim godinama.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, sve pa i smrt monarha uvijeno je u preciznu oblandu protokola. Britanci slute da će uskoro bilteni iz Palate objaviti nešto slično što su u datim okolnostima rekli za njenog oca Džordža VI: "Kraljev život se mirno približava svom kraju“! Potom će zaduženi preko bezbedno zaštićene telefonske linije kancelariji premijera poslati poruku: "Londonski most je pao“, što će biti šifra za njenu smrt. Centar za globalni odgovor Ministarstva spoljnih poslova podeliće vesti sa 15 vlada izvan Britanije, gde je kraljica i dalje šef države, i sa 36 drugih zemalja Komonvelta. U roku od nekoliko minuta većina Britanaca će saznati za smrt jedinog monarha kojeg su poznavali.

Britanski mediji ovih dana egzaltirano zaključuju kako će se kraljičinom smrću sve promeniti, od glave na novčanicama do apsolutnog ubeđenja nacije da je Ujedinjeno Kraljevstvo pod rukom kraljice Elizabete održalo suvereni kontinuitet i uvek izraženo dostojanstvo. Mediji takođe naglašavaju da "za razliku od nekih drugih modernih monarha, pa čak i jednog pape, ona je odbila da razmišlja o formalnom penzionisanju“.

Posao koji je prihvatila na krunisanju je za nju posao za ceo život. Poslednja dugo vladajuća kraljica, Viktorija, zatvorila se nekoliko godina nakon smrti svog supruga Alberta 1861. i zbog toga je postala nepopularna. Elizabeta nije izabrala taj put, namerava da ostane u javnosti dok god može…

Međutim, još od smrti njenog muža princa Filipa ove godine, kraljičini podanici počinju da shvataju da njen život ima kraj… "Čak će i nepokolebljivi republikanci među njenim podanicima, koji preziru sve u vezi sa monarhijom, biti dirnuti njenim odlaskom. Prema anketama, ogromna većina njih misli da ona radi odličan posao. Svojim dostojanstvom i emocionalnom uzdržanošću u velikoj meri je izbegla lične kontroverze koje su pratile njenu decu. Iznad svega, ona simbolizuje kontinuitet u istoriji Britanije. Jer, kraljica je poslednja veza sa dobom imperije, Drugim svetskim ratom i ’najslavnijim časom’ Vinstona Čerčila…“

Kraljica Elizabeta, 6. 11. 2021.
Izvor: EPA / STR

"Kritičari su govorili da je pogrešila što nije ustupila mesto svom najstarijem sinu, princu od Velsa, kada je protekao pristojan period nakon smrti njegove prve žene, ledi Dajane, i njegovog ponovnog braka sa Kamilom, vojvotkinjom od Kornvola. Ali, možda je ostavši na vlasti izvršila poslednju veliku nacionalnu službu“, pišu mediji na Ostrvu.

Istorijski gledano, Britanija je upravo prošla kroz mučan period velikih političkih turbulencija. Referendum o Bregzitu 2016. bio je gorka drama koja je podelila prijatelje, porodice, klase i četiri nacije Engleske, Škotske, Velsa i Severne Irske koje čine Ujedinjeno Kraljevstvo. Posledice su bile još gore. Višegodišnje prepirke u Donjem domu dovele su gotovo do ustavnog sloma i ostavile zemlju u političkom ćorsokaku.

U očima sveta i mnogih građana, Velika Britanija je pretrpela "kolektivni nervni slom“, piše "Vašington post“. Jedini glas smirenosti u toj grozničavoj atmosferi bila je kraljica. Da je u tom trenutku napustila scenu, sve bi bilo mnogo gore. Sada kada je najgore prošlo i političke bure su se smirile, možda zemlja kojom je vladala može da pronađe više unutrašnjeg mira da živi sa Čarlsom, naslednikom koji je poslušan i posvećen, ali koji je kontroverznija figura koja izaziva podele.

Te "kontroverze“ otvaraju dve nepobitne činjenice, odnosno događaji, koji su doveli dinastiju u neprimerena iskušenja. Odnos princa Čarlsa, vojvode od Velsa i naslednika krune prema supruzi Dajani, princezi od Velsa, i tadašnjoj ljubavnici, sadašnjoj vojvotkinji od Kornvola, doveli su do skandala neprimerenog kruni. Praktično je naterao suprugu Dajanu u preljubu.

Princeza od Velsa u do sada nerazjašnjenim okolnostima poginula je zajedno sa ljubavnikom, u saobraćajnoj nesreći u jednom pariskom tunelu 30. avgusta 1997. godine. Sve se zataškalo, kako tvrde upućeni, najverovatnije ubistvo u prisustvu MI6 pretvorilo se zvanično u uobičajenu saobraćajnu nesreću (?!) Jer takva vrsta blamaže nedostojna je krune, koja kod vernih podanika Ujedinjenog Kraljevstva, na samu pomisao ili sliku princa Čarlsa, budućeg monarha, izaziva gnušanje…

Dinastija Vindzor je vladajuća dinastija u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Severne Irske i u svakom od kraljevstava koje čine krunske zemlje Komonvelta. Ogranak je nemačke dinastije Saks-Koburg i Gota koja se 1917. promenila u "Vindzor“.

Današnja britanska kraljevska familija vuče svoje poreklo od saksonske vladarske dinastije Vetin, koja se u istorijskim izvorima pojavljuje od 10. veka. Godine 1485. dinastija se razdvojila na dve grane: "ernestinsku“ i "albertinsku“ lozu. Ernestinska se dalje granala na niz porodičnih ogranaka, od kojih je najznačajniji dinastija Saks-Koburg i Gota. Velikom Britanijom od 1714. vladala je dinastija Hanover, ogranak dinastije Velf, čiji je poslednji izdanak bila Viktorija, kraljica Ujedinjenog Kraljevstva koja se 1840. udala za kneza Alberta. Njihovi potomci bili su članovi nove britanske dinastije iz familije Saks-Koburg i Gota.

Zbog rastućeg antinemačkog raspoloženja u narodu tokom Prvog svetskog rata tadašnji britanski kralj Džordž V sazvao je Parlament na kojem je zvanično donesena odluka da se svim članovima dinastije oduzmu nemačke plemićke titule. Zajedno sa titulama moralo je da se promeni i nemačko ime kraljevske dinastije, u ime koje zvuči engleski. Dana 17. jula 1917. izdato je kraljevsko obaveštenje Džordža V kojim se ime dinastije Saks-Koburg i Gota menja u Vindzor. Za novi naziv dinastije izabrano je ime Vindzor zbog tradicionalne povezanosti engleskog plemstva i naroda sa tim imenom, koje nosi grad Vindzor i istoimeni popularni zamak.

U svetskoj javnosti, a najmanje u Engleskoj, često se pominje bogatstvo kraljevske porodice. Jedan bivši ambasador Srbije u Londonu, nije želeo da mu pominjemo ime, kaže da je to pitanje neka vrsta dogovorene tajne. Ako pitate ugledne predstavnike plemstva, oni će učtivo odgovoriti da nisu upućeni u finansije kraljevske porodice. Britanski novinari mahom će prećutati odgovor.

Prihodi porodice se finansiraju s profitom iz nekretnina i portfolija vrednog 13 milijardi dolara, tzv. Crown Estate-a, u prevodu poseda krune, koji je tehnički u vlasništvu vladajućeg monarha. Ali kraljevska porodica ne zadržava sav profit od prihoda spomenutog poseda. Prihod prvo ide u državnu riznicu, koja potom isplaćuje Sovereign Grant. Svake godine, britanska vlada dodeljuje kraljici jednu isplatu zvanu Grant suverena.

On je zasnovan na 25 odsto prihoda kraljevskog imanja iz prethodne dve godine. Kraljevsko imanje je nezavisna kompanija sa komercijalnom imovinom. U njega spadaju Vindzorski veliki park od 4.800 hektara i konjička trkačka staza Askot u Berkširu, ali ga uglavnom čine stambena i komercijalna imovina.

Iz Granta suverena, koji je iznosio 85,9 miliona funti za 2020/21, isplaćuju se plate za zvanične kraljevske dužnosti i održavaju naseljene kraljevske palate.

Princ Čarls dobija prihode od vojvodstva Kornvola, ogromnog portfolija imovine i finansijskih ulaganja, koje je zaradilo 22,3 miliona funti prošle godine.

No, to nije sav novac koji dobija i ima kraljica. Izračunati njeno bogatstvo nije lako, budući da nije dužna da objavi svoje privatne račune. Nedavna procena bila je da vredi oko 370 miliona funti, gotovo pola milijarde dolara, piše jedan britanski tabloid. Ser Evelin de Rotšild, koji je bio neko vreme savetnik kraljice Elizabete II, svedoči da je ona "veoma skromna osoba, i dalje se greje na grejaču od 30 evra, koristi isti lak za nokte od devet evra već 30 godina. Ali kraljica je veoma bogata i nalazi se na 344. mestu bogatih na listi "Sandej tajmsa“ za 2018. godinu, sa bogatstvom od umetnina do vetroelektrana.

Isti izvor navodi da je kraljica daleko najbogatiji član porodice. "Forbsova“ lista za 2017. procenjuje da je Porodica "teška“ 88 milijardi dolara, a sama kraljica 520 miliona dolara. Kraljica ima prihode od "Kraun esteta“ (kolekcije zemljišta i gazdinstava u UK koji pripadaju britanskoj kruni kao korporacije koje godišnje zarađuju oko 400 miliona dolara, uključujući i brojne firme u Londonu… U ličnom kraljičinom vlasništvu je nekoliko kraljevskih imanja koja vrede na stotine miliona dolara. Ali većina prihoda dolazi od fondova. Fondovi uključuju određena nacionalna blaga kao što su kraljevski dragulji i Londonski toranj. Kraljevski dragulji su nasledno bogatstvo prethodnih monarha, 140 komada nakita čije se bogatstvo procenjuje na blizu četiri milijarde dolara. Zarađuje i na konjskim trkama, osvojila je više od devet miliona dolara od novčanih nagrada tokom godine, njena grla imaju brojne pobede, a i dve najpoznatije trkačke staze su u njenom vlasništvu.

 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta kada umre kraljica Elizabeta II?
Kraljica Elizabeta, 3. 9. 2021.

Plan britanske vlade

03.09.2021. 20:10

Šta kada umre kraljica Elizabeta II?

Plan britanske vlade o tome šta će se događati u danima nakon smrti kraljice Elizabete II, poznat kao operacija "Londonski most", najzad je postao dostupan javnosti, nakon što je dugo bio obavijen velom tajnosti.
Close
Vremenska prognoza
thunderstorm
17°C
22.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve