Svet
22.05.2019. 14:51
R.E./Beta/Foto:AP

Odloženo saslušanje Netanjahua zbog korupcije

96a293c6.jpg

Izraelski vrhovni tužilac Avihaj Mandelblit pristao je da se do oktobra odloži saslušanje premijera Izraela Benjamina Netanjahua pre najavljenog podizanja optužnice.

U utorak su Netanjahuovi advokati tražili od vrhovnog tužioca da odloži saslušanje u tri slučaja korupcije protiv premijera na najmanje godinu dana zbog količine materijala koji se mora pročitati da bi se premijer pripremio na odgovarajući način.

Prvobitno je bilo predviđeno da se Netanjahu sasluša do 10. jula.

Jedan slučaj u kojem je Netanjahu osumnjičen se tiče primanja skupih poklona od bogatih biznismena, a dva se odnose na nuđenje povlastica u zamenu za povoljno izveštavanje u medijima.

"Vremenski okvir koji je dat je nerazuman", žalio je jedan od Netanjahuovih advokata Amit Hadad u trenutku kada još nije sasvim razrešeno kako će svi advokati biti plaćeni, prenose izraelski mediji.

U međuvremenu se traži više informacija o Netanjahuovoj imovini u Izraelu i u inostranstvu, o prirodi njegovih odnosa s jednim američkim biznismenom i koliko novca Netanjahu već duguje svojim advokatima i zašto je premijeru koji je bogat potrebna pomoć spolja da finansira svoju odbranu.

Izraelski mediji komentarišu da je Netanjahuovim advokatima dato manje vremena da se pripreme nego u drugim velikim slučajevima protiv javnih ličnosti.

Netanjahu za sada još pregovara sa potencijalnim koalicionim partnerima o obrazovanju nove vlade posle parlamentarnih izbora 9. aprila.

Rok da to postigne nedavno je produžen za dve nedelje, do 29. maja.

Saslušanje je sada zakazano za 2. i 3. oktobar, a ako je potrebno produžiće se još za jedan dan naredne sedmice.

Vrhovni tužilac je u odgovoru na zahtev Netanjahuovih advokata naveo da nema opravdanja da se saslušanje odloži za godinu nakon što je sakupljen istražni materijal, kao i da je u interesu javnosti da se slučaj što pre reši.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
07.05.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve