Svet
24.09.2021. 10:05
R.E.

Talibani ne odustaju

"Odsecanje ruku je veoma potrebno radi bezbednosti"

Talibani
Izvor: EPA / STRINGER

Mula Norudin Turabi, jedan od osnivača talibana i glavni pokretač strogog tumačenja islamskog zakona u vreme poslednje talibanske vladavine Avganistanom krajem devedesetih godina, rekao je da će ovaj tvrdokorni pokret ponovo vršiti pogubljenja i amputacije ruku, mada možda ne u javnosti.

U intervjuu za AP, Turabi je odbacio zgražavanje zbog pogubljenja koje su talibani vršili u prošlosti, koja su se ponekad događala pred gomilom ljudi na stadionu i upozorio svet da se ne meša u delovanje novih vladara Avganistana.

"Svi su nas kritikovali zbog kazni na stadionu, ali mi nikada nismo rekli ništa o njihovim zakonima i kaznama", rekao je Turabi.

"Niko nam neće govoriti kakvi bi naši zakoni trebalo da budu. Sledićemo islam i usvojićemo zakone zasnovane na Kuranu", istakao je on.

Turabijevi komentari ukazuju na to da lideri grupe ostaju duboko konzervativni, iako prihvataju tehnološke promene, poput videa i mobilnih telefona, navodi AP.

On je kazao da će sudije, uključujući i žene, suditi u predmetima, ali da će osnova avganistanskih zakona biti Kuran.

"Odsecanje ruku je veoma potrebno radi bezbednosti", naglasio je Turabi, rekavši da je takva vrsta kažnjavanja imala odvraćajući efekat.

On je dodao i da kabinet proučava da li će kazne biti javno izvršavane ili će biti "razvijena ta politika".

Poslednjih dana u Kabulu talibanski borci obnovili su kaznu koju su obićno koristili u prošlosti za ljude optužene za sitnu krađu, a to je da ih osramote.

Najmanje dva puta u poslednjih nedelju dana, muškarci iz Kabula bili su smeštani u zadnjem delu kamioneta, vezanih ruku, i voženi da bi bili poniženi.

U jednom slučaju, njihova lica su bila ofarbana kako bi ih označili kao lopove. U drugom slučaju im je ustajali hleb visio na vratu ili su im njime punili usta.

Ne zna se tačno koje zločine su oni počinili.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Talibani: Al Kaide nema u Avganistanu
Talibani

"Neće biti opasnosti"

21.09.2021. 14:07

Talibani: Al Kaide nema u Avganistanu

Talibani su zjavili da nema dokaza o postojanju militanata Islamske države i Al Kaide u Avganistanu.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
15°C
22.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve