OFANZIVA NA TRIPOLI Američki državljanin pokušava da svrgne vladu

OFANZIVA NA TRIPOLI Američki državljanin pokušava da svrgne vladu


Libija je ponovo u fokusu svetske politike. Čovek koji je prekjuče pokrenuo ofanzivu na Tripoli je Fild Maršal Kalifa Haftar – pragmatičar koji je svojevremeno podržao ubijenog libijskog vođu Muamera Gadafija, da bi devedesetih otišao u Virdžiniju gde je dobio američko državljanstvo. Nakon toga, Haftar se vratio u Libiju kako bi zbacio Gadafija u pobuni 2011. godine. Od tada predvodi međunarodno nepriznatu administraciju u Libiji i vojsku kojoj je u sredu naredio da krenu prema prestonici i sruše vladu koju podržavaju SAD. Poziv je objavio u videu naslovljenom “Operacija oslobađanja Tripolija”.
Milicija iz zapadnih gradova Zavije i Misarate je nakon Haftarovog naređenja objavila na društvenim mrežama da će se suprotstaviti Libijskoj nacionalnoj armiji. Prema poslednjim informacija, snage lojalne vladi u Tripoliju uspostavile su kontrolu na ulazu u glavni grad i uhapsili 20 Haftarovih vojnika
Podsetimo, Libija ima dve vlasti: GNA sa sedištem u Tripoliju uspostavljena je krajem 2015. na osnovu ugovora pod pokroviteljstvom UN-a i suparničku samoproglašenu vladu Kalife Haftara na istoku zemlje koju kontroliše Libijska nacionalna armija (LNA).

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar