OFANZIVA ZA PREUZIMANJE PROVINCIJE U JEMENU: Na području Hodeide najmanje 55 u mrtvih za 24 sata

OFANZIVA ZA PREUZIMANJE PROVINCIJE U JEMENU: Na području Hodeide najmanje 55 u mrtvih za 24 sata

Raseljenici iz Hodeide; Foto: Beta/AP/Hani Mohammed


Najmanje 55 osoba stradalo je poslednja 24 sata u vazdušnim napadima i sukobima u zapadnoj provinciji Hodeidi u Jemenu, saopštili su danas lokalni vojni i lekarski izvori.

Više od 30.000 ljudi pobeglo je iz provincije Hodeida a oko 3.000 iz istoimenog glavnog grada tog područja, pošto su snage koje podržava koalicija predvođena Saudijskom Arabijom pokrenule ofanzivu 13. juna za preuzimanje kontrole nad gradom Hodeida od pobunjenika.

Lekarski izvori preneli su da je u raznim područjima provincije za 24 sata stradalo 55 osoba, među kojima 38 pobunjenika i tri vojnika. Za dve nedelje sukoba stradalo je 429 osoba.

Luka Hodeida, za čiju se kontrolu bore snage koje podržavaju saudijska koalicija i šiitski pobunjenici plemena Huti, služi kao ulazna tačka za 70 odsto uvoza Jemena koji je na ivici gladi.

U Jemenu je u građanskom ratu od marta 2015. poginulo oko 10.000 ljudi, nekoliko desetina hiljada je ranjeno, a više od 2,5 miliona je u izbeglištvu.

Jemen, koji je pogođen teškom humanitarnom krizom, važi za jednu od najsiromašnijih zemalja na Bliskom istoku. Pored sukoba i gladi, u Jemenu je prošle godine bila epidemija kolere.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar