Svet
29.06.2018. 11:29
R.E./JT

Oganj, pepeo i prah: novi potresi vulkana na Baliju

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Još od kad su katastrofalne vulkanske erupcije protresle Indoneziju prošlog Februara, inače i poznatu po tome što pripada "Vatrenom pojasu Pacifika", ova zemlja trpi strašne posledice i probleme.

Najnovija u nizu teškoća javila se juče, kada je pepeo izbačen erupcijom vulkana na ostrvu Bali, uzrokovao zatvaranje aerodroma i otkazivanje svih letova dok se situacija ne poboljša. Procenjuje se da je obustavljeno oko 85 međunarodnih i 191 lokalnih letova, dok je otvaranje aerodroma planirano za danas. Iako se uzbuna za novoonastalu katastrofu spustila sa četvrtog stepena na blaži, treći, veruje se da će se dalji tok situacije odvijati  u zavisnosti od pravca kretanja pepela, koji je nošen vetrom.

Obustava letova se morala primeniti budući da pepeo ne samo da smanjuje vidljivost i otežava upravljanje avionom, već  ulazi i u motore aviona, zgrušava gorivo i sisteme za ventilaciju, često uzrokujući pad aviona.

Takođe, oko 40 000 ljudi je evakuisano iz ugroženog područja, a svi koji su živeli ispod Agunga na Baliju, preplašeni snažnim potresima, napustili su svoje domove ni ne osvrnuvši se.

Erupcija, koja je započela u četvrtak, izbacila je stub pepela visok 2500 metara, a preko noći su se upalile i vatre u grotlu vulkana.
"Mikro potresi su još uvek česti, što pokazuje da se magma penje ka vrhu vulkana", izjavio je zabrinuto Satupo Purvo Nugroho, iz organizacije za evakuaciju prilikom prirodnih katastrofa.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
12°C
23.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve