Svet
27.02.2022. 16:03
Tanjug

Rat u Ukrajini

Oglasili se Vartolomej i Kiril

crkva, krst
Izvor: Shutterstock

Vaseljenski patrijarh Vartolomej, duhovni poglavar oko 300 miliona pravoslavnih hrišćana širom sveta sa sedištem u Istanbulu, pozvao je na prekid rata u Ukrajini.

"Upućujemo još jednan apel da se sada okonča rat. Da se odmah zaustavi svaki akt nasilja, bilo šta što širi bol i smrt, poručio je patrijarh Vartolomej u saopštenju, preneo je Rojters.

On je, takođe, ocenio rat lošim i izrazio solidarnost i podršku ukrajinskoj crkvi i ozbiljno napaćenom ukrajinskom narodu.

Vartolomej je 2019. dao autokefalnost pravoslavnoj crkvi Ukrajine.

Istovremeno patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril izjavio je, posle liturgije u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi, da se moli za mir na, kako je rekao, "ruskoj zemlji“.

Patrijarh Kiril je naveo da kada kaže "ruska zemlja" koristi "drevni izraz", dodajući da se on odnosi i na Rusiju i Ukrajinu i Belorusiju, kao i druge narode, prenosi agencija Interfaks.

Pozvao je sve vernike Ruske pravoslavne crkve da se mole za obnovu mira u svim tim zemljama i na taj način ne dozvole da se između Ukrajinaca i Rusa povuče, kako je rekao, "granica obojena bratskom krvlju".

"Ne smemo dozvoliti da nam se smeju mračne i neprijateljske spoljnje sile. Mora se učiniti sve da bude očuvan mir među našim narodima i istovremeno štititi našu zajedničku istorijsku otadžbinu od svih tih akcija spolja, koje mogu uništiti ovo jedinstvo", rekao je patrijarh Kiril.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Donald Tramp o ratu u Ukrajini...
tramp 26. 2. 2022.

"Putin je pametan"

27.02.2022. 13:05

Donald Tramp o ratu u Ukrajini...

Bivši predsednik SAD Donald Tramp osudio je rusku invaziju na Ukrajinu i rekao da se moli za Ukrajince, navodeći da je bio u pravu kada je nedavno rekao da je Putin pametan jer je nadmudrio svetske lidere, preneo je Rojters.
Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
9°C
09.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve