Oko 90.000 kompanija u Italiji trajno zatvoreno zbog pandemije

Oko 90.000 kompanija u Italiji trajno zatvoreno zbog pandemije

EPA-EFE/ANGELO CARCONI


Više od pola miliona kompanija u Italiji je ugroženo, a oko 90.000 je trajno zatvoreno zbog krize izazvane pandemijom virusa Covid-19, podaci su italijanskog udruženja Confesercenti.

Udruženje navodi da se mnoge italijanske firme suočavaju sa teškom krizom, a da su najteže pogođeni sektori ugostiteljstva i turizma zbog drastičnog pada prihoda tokom letnje sezone.

  EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI

EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI

Kako je saopšteno, oko 500.000 kompanija u Italiji planira da na jesen, privremeno ili trajno, ukine pojedina radna mesta.

Povezane vesti – PANDEMIJA NE JENJAVA: U svetu najveći dnevni porast obolelih od koronavirusa

Iz udruženja ocenjuju da su mere podrške privredi “usporile kolaps”, ali da nisu dovoljne jer je “kriza izazvana Covid-19 nanela teške udarce”.

AP Photo/Antonio Calanni

AP Photo/Antonio Calanni

Vlasnici barova i restorana posebno strahuju zbog dolaska jeseni i zahlađenja jer će bašte i terase biti neupotrebljive, a klijentima će biti dostupne samo zatvorene prostorije sa manje mesta za sedenje na raspolaganju zbog neophodnog bezbednog razmaka tokom pandemije.

Confersercenti navodi da je bolja situacija u severoistočnom i centralnom delu Italije u odnosu na druge oblasti u toj zemlji, a da se jug i ostrva suočavaju sa teškim ekonomskim posledicama pandemije.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar