OKRŠAJ “BESNOG PSA” I TRAMPA: Šef Pentagona general Matis podneo ostavku zbog sukoba s Trampom oko Sirije i drugih pitanja

OKRŠAJ “BESNOG PSA” I TRAMPA:  Šef Pentagona general Matis podneo ostavku zbog sukoba s Trampom oko Sirije i drugih pitanja

Foto: Printscreen Youtube


Ministar odbrane SAD Džejms Matis podneo je ostavku zbog sukoba s predsednikom Donaldom Trampom oko naglog povlačenja američkih vojnika iz Sirije, posle dve godine njihovog dubokih neslaganja povodom uloge zemlje u svetu.

Matis će funkciju napustiti do kraja februara posle dve turbulentne godine u kojima je nastojao da omekša i ublaži tvrde Trampove stavove.

“Imate pravo na ministra odbrane čija su gledišta bolje uskladjena s vašim”, napisao je šef Pentagona Trampu u pismu u kojem je podneo ostavku.

Matis je sinoć odneo pismo u Belu kuću i razgovarao s Trampom oko 45 minuta, navodi neimenovani američki zvaničnik.

Zvaničnik je rekao da na sastanku Trampa i Matisa nije bilo sukobljavanja i da je bilo više razloga zbog kojih je ministar odbrane podneo ostavku, ali da je odluka o povlačenju vojnika iz Sirije kap koja je prelila čašu.

Matis u pismu nije naveo spor oko povlačenja iz Sirije, kao ni predloženo veliko smanjenje američkog prisustva u Avganistanu, oko čega se takodje ne slaže s Trampom.

Naveo je svoje “čvrsto uverenje” da je snaga SAD “neraskidivo povezana” sa savezima s drugim zemljama, što je izgleda u neskladu s Trampovom politikom “Prvo Amerika”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar