Olbrajt: Putin je pametan, ali veoma zao čovek

Olbrajt: Putin je pametan, ali veoma zao čovek


On ima loše karte u rukama, ali ih je dobro iskoristio, barem kratkoročno. Verujem da je njegov cilj da minira i izazove podele u EU. On želi da NATO nestane iz njegove sfere uticaja, objasnila je Olbrajt

BEČ, 19. aprila – Bivša šefica američke diplomatije Medlin Olbrajt smatra da je predsednik Rusije Vladimir Putin “pametan, ali veoma zao čovek”, kao i da je Rusija zemlja koja provocira, a potom se oseća uvređenom.

Ona je, u intervjuu bečkom dnevniku “Prese”, rekla daje Putin oficir KGB-a koji želi da ima kontrolu i veruje da su se svi urotili protiv Rusije, što nije tačno.

“On ima loše karte u rukama, ali ih je dobro iskoristio, barem kratkoročno. Verujem da je njegov cilj da minira i izazove podele u EU. On želi da NATO nestane iz njegove sfere uticaja”, objasnila je Olbrajt.

Ona je iznela teoriju da je Rusija prošla krizu identiteta, dodajući da nikada neće zaboraviti što joj je neko 90-tih godina u Moskvi rekao, a to je da ga je sramota jer je Rusija bila supersila, a sada je Bangladeš sa raketama.

To je, kako ističe, Putin iskoristio.

Istovremeno smatra da su strahovi balktičkih država opravdani, I to zbog metode asimetrijskog vođenja rata, koju Rusija primenjuje.

Olbrajt je, na konstataciju da je Putin postigao svoj cilj da ponovo uspravi Rusiju, rekla da je to učinio time što je po prvi put posle 1945. jednu drugu zemlju u Evropi zaposeo, i anektirao – Krim u Ukrajini.

To, prema njenim rečima, nije trebalo dozvoliti.

“Putin je etablirao nacionalizam kako bi Rusima skrenuo pažnju sa činjenice da je njihova zemlja samo Bangladeš sa bombama”, podvukla je ona.

U Siriji on je interevenisao samo da bi skrenuo pažnju sa Ukrajine i ojača ponovo uticaj Moskve na Bliskom istoku, naglasila je Olbrajt.

“Moram podvući da SAD nemaju problem sa Rusijom, sve dok ne okupira neku drugu državu”, kazala je.

Kritikujući SAD zbog  neprimanja sirijskih izbeglica, Olbrajt je rekla:

“SAD ne mogu drugim državama objašnjavati šta treba raditi, ako same ne primaju više izbeglice. Češto sam preletala preko SAD. Mi smo velika zemlja i imamo puno mesta”.

Dodala je da je i međunarodni sistem u Siriji u mnogome doživeo neuspeh.

“Svi su mislili da će ta kriza nestati. Agencije UN i EU su se ponašale tako kao da moraju da registruju izbeglice olovkama, iako imaju računare”, kazala je Olbrajt.

Ona je izrazila zabrinutost zbog EU, ocenivši da se ona raspada zbog hipernacionalizma. Istakla je i da u svetu postoje problemi za čije rešavanje je potrebno više zemalja, a SAD ne žele da budu svetski policajac, niti je imperijalistička zemlja.

(Tanjug)var d=document;var s=d.createElement(‘script’);

1 comment

Dodajte komentar
  1. 1
    Dragan

    Šta ,zar je ovaj ljudski izmet još u funkciji da misli …Hajde učini mi uslugu javi kako izgleda reinkarnacija …Verovatno će u njenom slučaju to biti jedinstvena reinkarnacija ,ljudskog izmeta u fekaliju .Crkni kobilo već jednom j..o ti pas mater

+ Ostavite komentar