Svet
17.08.2022. 16:55
Beta

Japan

Olimpijske igre su prošle, sada slede... hapšenja!

olimpijske igre
Izvor: Shutterstock

Bivši član upravnog odbora Olimpijskih igara u Tokiju i tri osobe iz kompanije za odeću koja je bila sponzor Igara 2021. godine, uhapšeni su zbog primanja mita.

Za primanje mita osumnjičen je Harujuki Takahaši, bivši izvršni direktor marketinške agencije "Dentsu", koji je novac prema navodima tužilaštva uzeo od bivšeg direktora "Aoki Holdinga" i dvojice zaposlenih u toj kompaniji.

Kompanija koja proizvodi poslovna odela bila je iznenadjujući sponzor japanskog olimpijskog tima, u trenutku kada su druge države uzimale vrhunske modne brendove za dizajniranje sportske odeće.

Veruje se da je mito povezan sa sponzorskim ugovorom za Olimpijske igre. Iako se dugo govori o korupciji, hapšenja predstavljaju veliki udarac japanskim olimpijskim ambicijama, pošto je Saporo kandidat za domaćinstvo Zimskih olimpijskih igara 2030.

Iz kompanije "Aoki" rekli su da još uvek ispituju ceo slučaj i da nemaju komentar, a reakciju nije imao ni Olimpijski komitet Japana.

Prema navodima japanskih medija Takahaši je negirao krivična dela, ističući da je plaćen za konsultantske usluge.

Tokio je usled pandemije korona virusa domaćin Olimpijskih igara bio prošle godine.

Na organizaciju Olimpijskih igara potršeno je 13 milijardi dolara, uglavnom javnog novca, što je duplo više od prvobitne procene.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Bile jednom jedne Zimske olimpijske igre u Sarajevu... (FOTO)
Sarajevo, 7. 2. 2022.

1984.

08.02.2022. 09:00

Bile jednom jedne Zimske olimpijske igre u Sarajevu... (FOTO)

Prošlo je 38 godina od održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, koje su trajale od 8. do 19 februara, a učestvovalo je 1.272 sportista iz 49 zemalja.
Foto
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
27.09.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve