OPERACIJA “IZVOR MIRA”: Erdogan pokrenuo invaziju na Siriju

OPERACIJA “IZVOR MIRA”: Erdogan pokrenuo invaziju na Siriju

AP Photo/Baderkhan Ahmad


Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan objavio je da je turska vojska pokrenula vojnu operaciju na severu Sirij Lokalne vlasti predvođene Kurdima pozvale su na opštu mobilizaciju.

Dejli sabah opisuje akciju kao antiterorističku.

EPA-EFE/STR

EPA-EFE/STR

“Turske oružane snage zajedno sa Sirijskom nacionalnom armijom pokrenule su akciju protiv terorističke organizacije PKK/YPG i Islamske države na severu Sirije. Naš cilj je da uništimo teroristički koridor koji se pokušava uspostaviti na našoj južnoj granici i donesemo mir u region”, prenose mediji.

“Operacijom ‘Izvor mira’ mi ćemo ukloniti pretnju terorizma. Zahvaljujući sigurnoj zoni koju ćemo uspostaviti, obezbedićemo povratak sirijskih izbeglica u njihovu zemlju. Zaštitićemo teritorijalni integritet Sirije i osloboditi stanovnike regiona iz kandži terora”, naveo je Erdogan na Tviteru.

Presidential Press Service via AP

Presidential Press Service via AP

Nekoliko snažnih eksplozija odjeknulo je u sirijskom gradu Ras al Ain, nedaleko od granice sa Turskom, javio je reporter CNN Turka i dodao da se zvuci aviona mogu čuti iznad grada. On je rekao da se može videti dim koji se vije iznad zgrada u Ras al Ainu.

Portparol kurdskih snaga Mustafa Bali rekao je da su turski ratni avioni počeli da napadaju “civilna područja” na severu Sirije. On je na Twitter-u objavio da su napadi izazvali “ogromnu paniku među ljudima u regionu”.

Balijeva objava usledila je nedugo potom objave turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji je objavio da je upad turske vojske u Siriji počeo.

Ministarstvo odbrane Turske saopštilo je da je o operaciji “Izvor mira” u Siriji obavestilo SAD, Rusiju, Veliku Britaniju, Nemačku, Francusku, Italiju, NATO i generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN).

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar