“OPERACIJA METLA”: Pendarovski slavi pobedu, Zaev najavljuje čistku

“OPERACIJA METLA”: Pendarovski slavi pobedu, Zaev najavljuje čistku

AP Photo/Boris Grdanoski


Kandidat vladajuće kolicije SDSM i DUI za predsednika Severne Makedonije Stevo Pendarovski proglasio je pobedu na izborima i istakao da će biti predsednik svih građana.

“Hvala, faljimederit. Zahvaljujem vam građani Makedonci, Albanci, Srbi, Turci, Romi, Bošnjaci i svi ostali, koji ste na kristalno čistim, fer, evropskim i demokratskim izborima, odlučili da produžimo zajedno napred. Danas su pobedili građani. Svečano želim da objavim da ću služiti podjednako svima”, rekao je Pendarovski na konferenciji za novinare.

Kako je naveo, ishodom ovih izbora je zagarantovan put napred, za sve kao građane i kao državu, napred ka EU i NATO i ekonomski razvijenom svetu kojem zemlja pripada.

On je rekao da će se kao predsednik zalagati za pravednost i pravnu državu i da će podržavati vladu u svim važnim projektima za građane, ali i da će je kritikovati za sve što misli da treba bolje.

AP Photo/Boris Grdanoski

AP Photo/Boris Grdanoski

“Ishod predsedničkih izbora je veliki uspeh naše zemlje i ovi izbori su pobeda ujedinjavanja i zajedništva”, istakao je Pendarovski.

Nakon Pendarovskog, raspoloženim pristalicama okupljenim u izbornom štabu obratio se i premijer Severne Makedonije i lider SDSM Zoran Zaev, koji je rekao da je zemlja imala uspešne demokratske izbore i da je dobila predsednika.

“Stevo je dobio više od 423.000 glasova ili 55.000 glasova više od Gordane Siljanovske”, istakao je Zaev i pozvao lidera VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog da prizna poraz svoje kandidatkinje.

Zave je takođe najavio promene u izvršnoj vlasti i u stranci kako bi se “otklonile slabosti”. Kako su preneli lokalni mediji, Zaev je rekao da sada, po završetku predsedničkih izbora, slede promene u izvršnoj vlasti, počevši od vlade, preko državnih institucija, javnih preduzeća pa do lokalne vlasti i stranke – SDSM.

AP Photo/Boris Grdanoski

AP Photo/Boris Grdanoski

Čistku u redovima vlasti, popularno nazvanu “Operacija metla”, Zaev je najavio nakon prvog kruga predsedničkih izbora 21. aprila, kada su brojni građani, koji su na parlamentarnim i lokalnim izborima glasali za SDSM, apstinirali zato što su nezadovoljni radom njegove vlade i ponašanjem funkcionera.

Kako je istakao, mora doći do promene određenih rukovodećih struktura jer su neki funkcioneri pokazali slabost.

“Ja sam nadležan u izvršnoj vlasti i tu će biti promena. Od danas počinjem da pravim analize, svakako u određenim konsultacijama sa prvim saradnicima. Promene će biti napravljene u najkraćem mogućem periodu, ali da bi počeli takve postupke moraju da budu zvanično zatvoreni predsednički izbori”, rekao je on.

Zaev je potvrdio da je ministar kulture Asaf Ademi (DUI) danas podneo ostavku, napominjući da je ranije dogovorena i da se taj ministar povlači iz zdravstvenih razloga.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar