OPET SE NEŠTO “KUVA” U SEVERNOJ KOREJI: Satelitski snimci pokazali pojačanu aktivnost severno od Pjongjanga

OPET SE NEŠTO “KUVA” U SEVERNOJ KOREJI: Satelitski snimci pokazali pojačanu aktivnost severno od Pjongjanga

Nuklearni reaktor u Jongbionu snimljen 2008.; Foto: Beta/AP/APTN


Satelitski snimci koji pokazuju pojačanu aktivnost na severnokorejskom nuklearnom poligonu, povećavaju zabrinutost pred predstojeće pregovore o denuklearizaciji između predsednika SAD Donalda Trampa i severnokorejskog vođe Kim Džong Una, koji se očekuju narednih nedelja.

Satelitske slike snimljene prošlog meseca ukazuju na to da je Severna Koreja počela preliminarno testiranje eksperimentalnog reaktora za laku vodu i moguće uvela još jedan reaktor u svoj Centar za nuklearna istraživanja u Jongbionu, severno od Pjongjanga. Oba reaktora bi mogla da se koriste za proizvodnju materijala potrebnih za nuklearne bombe.

Ta otkrića dolaze u posebno osetljivom trenutku. Tramp i Kim Džong Un planiraju da se sastanu do maja prema navodima zvaničnika, a pitanje denuklearizacije će najverovatnije biti glavno na dnevnom redu njihovog sastanka. Severna Koreja je testirala svoj do sada najveći nuklearni projektil u septembru. Pjongjang tvrdi da se radilo o hidrogenskoj bombi.

Iako Severna Koreja od tada nije sprovela ni jednu novu probu, niti je testirala neku raketu dugog dometa od 28. novembra, pojačana aktivnost u kompleksu u Jongbionu bi mogla da bude zloslutna.

Prema analizi objavljenoj ranije ovog meseca u “Džejns intelidžens rivju” program testiranja je u toku za eksperimentalni reaktor, što znači da bi mogao da postane operacionalan sa malo upozorenja kasnije 2018. ili 2019. godine. Džejns navodi da je preliminarno testiranje usledilo posle pojačane aktivnosti tokom cele 2017. godine.

Reaktor je završen pre pet godina i prvenstveno je napravljen da proizvodi struju za civilnu upotrebu, ali on bi takođe mogao da se koristi za proizvodnju plutonijuma ili tricijuma.

U izveštaju časopisa Džejns upozrava se da je bez međunarodnih inspekcija nemoguće ustanoviti sa sigurnošću da li se reaktor koristi za proizvodnju struje za civilnu upotrebu ili materijala za bombe. Reaktor je povezan za lokalnu strujnu mrežu i veruje se da može da napaja strujom grad od oko 50.000 stanovnika ako radi punim kapacitetom.

“Dalji nadzor tipa i nivoa aktivnosti na toj lokaciji će verovatno dati indicije o krajnjim namerama Severne Koreje”, navodi se u izveštaju.

U odvojenom izveštaju na sajtu 38 Nort specijalizovanom za analize i vesti o Severnoj Koreji stručnjaci kažu da su primetili aktivnost oko još jednog reaktora u kompleksu Jongbion, što bi moglo da bude još više zabrinjavajuće.

Snimci reaktora jačine pet megavata u Jongbijonu ukazuju da je vrlo nedavno aktiviran. Veb-sajt navodi da bi to moglo da znači da je Severna Koreja nastavila proizvodnju plutonijuma moguće za svoj program nuklearnog oružja.

U tom izveštaju koji datira od 5. marta ukazuje se da je vojni šatorski kamp postavljen kod Jongbiona, moguće za vojsku koja radi na gradnji ili koja pruža dodatno obezbeđenje.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar