Svet
19.12.2019. 19:51
N. Ginić

Opozvan! Ali ostaje predsednik

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Da, Donald Tramp je jeste opozvan, ali to ne znači da neće ostati predsednik SAD. Štaviše, to ne znači čak ni da neće biti reizabran na izborima 2020. godine.

Ali, pođimo ispočetka.

Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao je u sredu opoziv Trampa koji je tako postao treći američki predsednik u 243 godine dugoj istoriji SAD koji će se suočiti sa suđenjem u Senatu i potencijalnom smenom sa funkcije. Ovo glasanje, dodatno će zaoštriti stranačke tenzije širom duboko podeljene Amerike.

Donji dom Kongresa, u kojem većinu imaju demokrate, usvojio je predlog za opoziv Trampa po partijskoj liniji. Za prvu tačku predloga - zloupotrebu položaja - glasalo je 230 članova Predstavničkog doma, dok je protiv bilo 197. Druga tačka - opstrukcija Kongresa - usvojena je glasovima 229 predstavnika, dok je 198 bilo protiv.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Paul Sancya

Impičment Trampa ne znači i njegovu smenu s položaja. Ovim je samo otvoren put za suđenje u Senatu sledećeg meseca koji će doneti poslednju reč o tome da li će Tramp biti smenjen sa funkcije. Datum suđenja još uvek nije utvrđen, ali je lider demokrata u Senatu Čak Šumer tražio da se održi već druge nedelje januara, a lider republikanaca u toj instituciji Mič MekKonel još uvek se nije izjasnio povodom ovog predloga.

Ono što sledi je izbor takozvanih "menadžera" impičmenta, što će biti zadatak Nensi Pelosi. Taj tim će osigurati početak suđenja u Senatu. Glavni kandidati su Adam Šif, predsjedavajući Odbora za obaveštajne poslove, i Džeri Nadler, predsedavajući sudstva. Još jedno ime koje se spominje je Džastin Amaš, nezavisni republikanac Mičigena koji je izašao iz republikanske partije zbog Trampa. Njegovo prisustvo bi trebalo da predstavlja određenu političku ravnotežu. Pojedini Trampovi kritičari sugerisali su Pelosijevoj da razmotri da slučaj ne bude odmah prebačen u Senat, gde je lider većine Mič Mek Konel jasno izrazio želju da se slučaj odmah odbaci, bez pozivanja svedoka.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Paul Sancya

Demokrate se nadaju da će glasanje o opozivu predstavljati crnu mrlju u predsedničkoj kampanji Trampa. Međutim, ankete pokazuju da glasačko telo republikanaca nije poljuljano i da se njihovo mišljenje nije drastično promenilo zbog istrage, uprkos televizijskom prenosu saslušanja.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Patrick Semansky

Čak i ako Senat izglasa opoziv, Tramp može ponovo da se kandiduje za šefa države. Impičment može politički da našteti predsedniku, što bi negativno uticalo na njegove šanse za reizbor, ali nema ničega u glasanju što bi zakonski zabranilo Trampu da se kandiduje.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
22.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve