ORBAN: Nemačka i Evropska unija nam uzmu 6 milijardi evra, a daju nam 4 milijarde

ORBAN: Nemačka i Evropska unija nam uzmu 6 milijardi evra, a daju nam 4 milijarde

EPA-EFE/OLIVIER HOSLET/ POOL


Viktor Orban premijer Mađarske rekao je da bogatije zemlje Evropske unije “sa Nemačkom na čelu”, godišnje uzmu oko šest milijardi evra Mađarskoj, pod raznim izgovorima, dok Mađarska od Evropske unije dobije četiri milijardi evra iz budžeta.

Orban je odgovorio Martinu Šulcu, bivšem šefu nemačke Socijaldemokratske partije i predsedniku Evropskog parlamenta u periodu između 2012. i 2017. godine, koji je, kako je naveo Orban, “napadao Mađarsku godinama” jer je branila svoje granice i nije prihvatala migrante.

Kako je prenela agencija MTI, Šulc je u intervjuu za Dojčlandfank optužio mađarsku vladu za represiju nad medijima, antisemitizam i profiterstvo.

EPA-EFE/Francisco Seco / POOL

EPA-EFE/Francisco Seco / POOL

Orban je kasnije u odgovoru naveo da novinari u Mađarskoj imaju više slobode nego njihove kolege iz Nemačke.

Što se tiče optužbi za antisemitizam, Orban je odgovorio da se “otvoren antisemitizam i uznemiravanje Jevreja i dalje dešava u Nemačkoj”, i da je to nezamislivo da se desi u Mađarskoj.

Premijer Mađarske je rekao da je Šulcova najveća laž bila oko raspodele novca Evropske unije.

“Šulc i mnogi Nemci su se pretvarali da daju novac siromašnima i da su zbog toga u deficitu. Zapravo, oni imaju najviše benefita od evropskog jedinstvenog tržista. Daju novac od svog profita drugim članicama kroz EU buddzet, a mnogo toga ponovo završi u njihovim rukama. Licemerno je očekivati od nas da budemo zahvalni na tome”, dodao je Orban.

Shutterstock

Shutterstock

Orban je naglasio da je situacija jasna.

“Članstvo Mađarske u EU ne košta Nemačku ni centa, oni profitiraju od nas”, kazao je Orban.

Prednost Nemačke je zbog toga što je Zapadna Nemačka uspela da sakuplja kapital 45 godina, dok su “Mađarsku konstantno pljačkali sovjetski komunisti”, dodao je premijer Mađarske.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar