Orban ponovo naljutio Hrvate: “Rijeka-Mađarska do mora”

Orban ponovo naljutio Hrvate: “Rijeka-Mađarska do mora”

Shutterstock


Na spomeniku koji je povodom stogodišnjice potpisivanja Trijanonskog sporazuma otvorio mađarski premijer Viktor Orban nalazi se i natpis koji govori o tome da Rijeka pripada Mađarskoj, piše hrvatski portal Index.

Kako navodi portal, Orban je spomenik otovorio 4. juna na granici Mađarske i Slovačke, a među spomen-pločama, uz mapu “velike Mađarske”, nalazi se i ploča na kojoj piše “Fiume – tengerre magyar”, što znači “Rijeka – Mađarska do mora”.

Trijanonski sporazum potpisan je nedugo nakon Prvog svetskog rata u palati Trijanon u Versaju, a njegovim odredbama je nakon raspada Austro-Ugarske znatno smanjena mađarska teritorija.

Orban se pošetkom maja našao na meti oštrih kritika u regionu, nakon što je objavio mapu “velike Mađarske”, koja obuhvata hrvatske teritorije sve do Rijeke i Dalmacije, ali i delove Srbije i Rumunije.

EPA-EFE/GEOFFROY VAN DER HASSELT / POOL

EPA-EFE/GEOFFROY VAN DER HASSELT / POOL

Rijeka je postala deo Mađarske 1868. godine sporazumom pod nazivom Riječka krpica.

Na kraju govora, u kojem je naveo da su veliki delovi mađarske teritorije “nasilno otcepljeni”, Orban je rekao da je srećan što će sa Slovacima, Hrvatima, Srbima i Slovencima graditi zajedničku budućnost.

Video snimak događaja na kojem se vidi karta “velike Mađarske” i spomen-ploča sa spornim natpisom objavljena je na Orbanovom zvaničnom Fejsbuk nalogu.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar