Svet
05.02.2024. 19:15
Beta

Mađarska

O čemu je trebalo da se odlučuje na sednici koju je bojkotovala Orbanova partija

1
Izvor: BEta/AP / Denes Erdos

Poslanici stranke mađarskog premijera Viktora Orbana bojkotovali su vanrednu sednicu parlamenta gde je trebalo da se glasa o ratifikaciji ulaska Švedske u NATO, čime se dalje odlaže taj prijem.

Vladajuća stranka Fides koja ima apsolutnu većinu u Parlamentu koči švedsko članstvo od jula 2022. godine navodeći da su švedski političari govorili "flagrantne laži" o stanju mađarske demokratije.

Pošto je turska u januaru odobrila pristup Švedske Alijansi, Mađarska je ostala poslednja od 31 zemlje članice NATO koja to nije uradila, a za prijem novog člana potrebno je jednoglasno odobrenje svih članica.

Saveznici Mađarske vršili su pritisak na zemlju da održi glasanje o tom pitanju bez odlaganja. Orban je rekao generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu prošlog meseca da će pozvati svoju stranku da ratifikuje članstvo "pri prvoj pruženoj prilici".

Današnju vanrednu sednicu parlamenta podržalo je šest opozicionih stranaka ali poslanici Fidesa nisu prisustovali čime je onemogućeno stavljanje tog glasanja na dnevni red.

Nekoliko ambasadora NATO zemalja članica prisustvovalo je sednici, uključujući i američkog ambasadora Dejvida Presmana. U kratkoj izjavi za medije posle sednice Presman je rekao da će SAD blisko pratiti dešavanje i da očekuje da će Mađarska delovati "ekspeditivno".

"Švedski ulazak u NATO je tema koja direktno utiče na nacionalnu bezbednost SAD i utiče na bezbednost naše alijanse u celini. Premijer je obećao da će sazvati parlament i apelovati na njega da deluje pri prvoj mogućoj prilici. Danas je bila prilika da se to uradi", rekao je Presman.
 

Grupa američkih članova Kongresa iz obe partije prošle nedelje pozvala je Orbana da odmah ratifikuje švedsku kandidaturu, navodeći da se topi strpljenje sa Mađarskom kako ona nastavlja da odlaže svoju ratifikaciju.

U odvojenom saopštenu američki senator Ben Kardin, demokrata i predsedavajući Odbora Senata za spoljne poslove nagovestio je mogućnost uvođenja sankcija Mađaraskoj zbog njenog ophođena i nazvao je Orbana "najmanje pouzdanog člana NATO".

Mađarski zvaničnici su nagovestili da poslanici Fidesa neće podržati održavanje glasanja dok švedski premijer Ulf Kristerson ne prihvati Orbanov poziv da poseti Budimpeštu da razgovara o tome. Kristerson je rekao da će doći u posetu ali tek kada Mađarska odobri članstvo njegove zemlje u Alijansi.

Fides je saopštio danas da ratifikacija švedskog pristupanja NATO može da se održi tokom redovne sednice parlamenta, ali da očekuju da švedski premijer pre toga  poseti Mađarsku. 

"Ako je to važno pitanje za Šveđanje onda će švedski premijer doći u Budimpeštu", navela je partija. 
 

Mađarski parlament treba ponovo da se sastane 26. februara.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
28.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve