Svet
28.09.2019. 12:34
Index

ORUŽANI PLAN: Ubica nosača, moćne rakete i nevidljivi dronovi na vojnoj paradi u Kini

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Očekuje se da će kineske oružane snage na vojnoj paradi u Pekingu predstaviti niz novog oružja u sklopu ambicioznog plana predsednika Si Đinpinga.

Glavna atrakcija parade biće kineske napredne rakete, a mnoge od njih dizajnirane su za napade na nosače aviona i baze koje učvršćuju američku vojnu snagu u regionu.

Vojna parada biće održana 1. oktobra, a ovim događajem će se obeležiti sedam decenija komunističke Kine, prenosi Index.

Među raketama koje će biti predstavljene na paradi je takozvani "ubica nosača" Dongenfg-21D, predstavljen na paradi 2015, za koji Kina tvrdi da može pa pogodi ratne brodove na udaljenosti od 1,5 hiljada kilometara, kao i raketa srednjeg dometa DF-26, nazvana "ubica Guama" u referenci na američku vojnu bazu na Tihom okeanu.

Državne medije najviše interesuje interkontinentalna raketa DF-41 koja može da prenese nekoliko nuklearnih glava i da stigne do SAD.

Hipersonične rakete

Kina ubrzano ide i prema razvoju hipersoničnih raketa DF-17 koje se mogu kretati brzinom nekoliko puta većom od brzine zvuka.

Sem Rogeven, direktor Lovi instituta za međunarodni bezbedonosni program u Sidneju, tvrdi da ne postoji odbrana protiv hipersoničnih raketa, osim napada na onog ko ju je lansirao.

Analitičari su posebno zainteresovani za potencijalno predstavljanje dva modela "nevidljivih" dronova, a Kina u pravilu na paradama predstavlja sisteme koji su već u upotrebi.

Na paradi će učestovati oko 15.000 vojnika i više od 160 letelica, što će je učiniti većom od prošle masovne parade koja je održana 2015. u Pekingu, kada je obeležena 70. godišnjica kraja Drugog svetskog rata.

Pokazivanje mišića

Kineski zvaničnici tvrde da cilj parade u utorak nije "pokazivanje mišića".

Ipak, Peking je suočen sa škakljivom strateškom situacijom. Naime, Kina je okružena američkim saveznicima i vojnim bazama u blizini svoje obale, što uključuje i američki naoružan Tajvan.

Portparol kineskog ministarstva odbrane Žen Guoćang u četvrtak je rekao kako svet nije sigurno mesto i da kineska vojska mora da bude potpuno spremna.

Kineska vlada u petak je odbacila zabrinutost zbog kineske pretnje. Tvrdnja da je Kina pretnja temelji na nerazumevanju i duboko ukorenjenim predrasudama, navodi se u vladinom dokumentu nazvanom "Kina i svet u novoj eri".

Kina ima najveću svetsku vojsku i drugi najveći vojni budžet, nakon SAD.

"Kineska nacija nema gen za invaziju drugih zemalja i dominaciju svetom", stoji u dokumentu vlade.

"Zapadne sile zlostavljaju Kinu od sredine 19. veka, što je ostavilo neizbrisiva sećanja o patnji koju su doneli rat i nestabilnost. Kina neće nikada drugima naneti patnju kroz koju je prošla", dodali su iz kineske vlade.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
38°C
16.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve