Svet
24.11.2023. 12:10
Beta

Osam cisterni

Gorivo i gas stigli u Gazu

1
Izvor: EPA / KHALED ELFIQI

Cisterne sa gorivom i gasom ušle su u pojas Gaze preko graničnog prelaza Rafa prema Egiptu, pošto se primirje između Izraela i Hamasa koje je stupilo na snagu jutros u sedam sati, kako se čini, održalo.

Kako su prenele agencije, veliki konvoj kamiona koji nose pomoć palestinskoj teritoriji stajao je na graničnom prelazu pre nego što je primirje stupilo na snagu.

Odeljenje Ministarstva odbrane Izraela zaduženo za aktivnosti na teritorijama (COGAT) je saopštilo da su četiri cisterne sa gorivom i četiri cisterne gasa za domaćinstva ušle u Gazu iz Egipta.

Kako je navedeno gorivo je namenjeno za rad "osnovne humanitarne infrastrukture u Gazi".

Isporuku je odobrila Vlada Izraela u sklopu sporazuma kojim se predviđa oslobađanje dela talaca zatočenih u Gazi u zamenu za palestinske zatvorenike.

Nije se odmah znalo koja druga vrsta pomoći će se isporučiti Gazi tokom četvorodnevnog primirja.

Očekuje se da primirje pruži bar malo olakšanje stanovnicima Gaze izloženim izraelskom bombardovanju od 7.oktobra kada je počeo rat i porodicama u Izraelu čiji su članovi oteti i odvedeni kao taoci u Gazu.

Izrael je pristao da dozvoli isporuku 130.000 litara goriva dnevno u okupiranu Gazu za humanitarne potrebe tokom trajanja primirja. To je dva puta više nego što je odobreno ranije, navodi AP.

Od početka rata Izrael uglavnom nije dozvoljavao isporuku goriva, tvrdeći da će ga islamski ekstremistički Hamas iskoristiti u vojne svrhe, podseća AP.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Počelo četvorodnevno primirje
Pojas Gaze

Izrael i Hamas

24.11.2023. 08:17

Počelo četvorodnevno primirje

Četvorodnevno primirje između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze stupilo je na snagu, a popodne će biti oslobođeno 13 talaca.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve