OSKRNAVLJENA GROBNICA KARLA MARKSA: Vandali udarali po mermernoj ploči

OSKRNAVLJENA GROBNICA KARLA MARKSA: Vandali udarali po mermernoj ploči


Grobnica nemačkog filozofa Karla Marksa (1818-1883) na londonskom groblju Hajgejt oskrnavljena je u ciljanom aktu vandalizma, rekli su danas ljudi iz udruženja koje upravlja grobljem.

Najstariji i najlomljiviji deo spomenika, mermerna ploča s imenima tu sahranjenih osoba više puta je udarena tupim metalnim predmetom, rekao je Jan Dangavel, šef organizacije Prijatelji groblja Hajgejt.

Prema njegovim rečima, šteta je otkrivena juče.

“Čini se da je ime Karla Marksa bilo posebno ciljano. Ovo ne izgleda kao prost čin vandalizma prema spomeniku nego kao ciljani napad na Karla Marksa”, naveo je Dangavel. Autor “Kapitala” je jedan od najpoznatijih stanovnika Hajgejta, groblja u severnom Londonu. Ironija istorije je činjenica da se za posetu grobu pisca “Manifesta Komunističke partije” i neprijatelju kapitalizma mora platiti ulaznica. Na istom groblju je sahranjena i viktorijanska spisateljica Meri En Evans, poznatija pod pseudonimom Džordž Eliot.

Marks je u London došao 1849. i tu je ostao do smrti 1883.

Nemački filozof i teoretičar je najpre sahranjen u grobnici svoje supruge u zabačenijem delu groblja, ali je 1956. novi spomenik s velikom bistom postavljen na vidljivijem mestu. Njegova izrada je finansirana donacijama koje je prikupila britanska Komunistička partija.

Na spomeniku je upisana parola “Proleteri svih zemalja, ujedinite se!”.

Ovo nije prvi put da je spomenik bio na meti napada. Bista je bila uklanjana, bila je meta improvizovane bombe sedamdesetih godina i ružena bojom i grafitima.

“Izražavati neslaganje s nečijim idejama uništavanjem spomenika je posebno neprikladan način debate”, izjavio je Dangavel.

Kako je rekao, šteta “nije nepopravljiva ali više nikad neće biti isto”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar