Svet
27.07.2019. 10:33
N. G./AP

OSMANLIJSKI GENI BORISA DŽONSONA: Porodica plavog dečaka u selu Kalfata

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Selo Kalfat, u centralnoj Turskoj, može da bude ponosno - Boris Džonson koji vuče korene iz ovog malog mesta, novi je britanski premijer.

Stanovnici Kalfata koji se nalazi na 100 kilometara severno od turske prestonice Ankare, okupili su se da proslave pobedu Džonsona, nadajući se da će ih on uskoro ponovo posetiti.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Mehmet Guzel

Bivši gradonačelnik sela Mustafa Bala, ponosito je na svom telefonu prikazao sliku susreta sa Borisom Džonsonom kada je bio ministar spoljnih poslova. Stanovnici su oprostili Džonsonu komenare koji se mogu protumačiti kao anti-muslimanski i anti-turski i poručuli da se nadaju da će on posetiti Kalfat na dužnosti.

Povezane vesti - Šta je zajedničko Džonsonu i Trampu

"Počašćeni smo što je neko ko ima otomanski gen, ko dolazi iz ovih zemalja, postao premijer jedne velike zemlje", rekao je Adem Karagac, bivši upravnik sela od 1300 stanovnika.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Mehmet Guzel

Džonsonov pradeda, Haci Ahmet Riza Efendi, rođen je 1813. godine, a kuća u kojoj je živeo još uvek stoji. Članovi porodice bili su poznati kao "Sarioglangiller", što se ugrubo prevodi kao "porodica plavog dečaka", rekao je Karaagac.

Džonson pripada britanskoj višoj srednjoj klasom zbog bogatstva njegove porodice i obrazovanja u ekskluzivnim školama "Eton" i "Oksford". Međutim, on je upoznat sa svojim turskim korenima.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Mehmet Guzel

To je iskoristio prilikom rasprave u konzervativnoj partiji kada se branio od optužbi za islamofobiju.

"Kada je moj pradeda-musliman došao u ovu zemlju u strahu za svoj život 1912. godine, učinio je to zato što je znao da je to mesto koje je bilo svetionik velikodušnosti i otvorenosti i spremnosti da pozdravi ljude iz celog sveta. Mislim da bi moj pradeda-musliman bio iznenađen kada bi otkrio da je njegov unuk postao ministar spoljnih poslova. Ali bio bi veoma ponosan".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Mehmet Guzel

Džonson je istraživao svoje turske korene u epizodi BBC genealogije "Ko misliš da si?", kada je posetio Tursku kao ministar spoljnih poslova 2016. godine. U emisiji, Džonson je opisao svoje nasleđe kao "kao med... ili zaista, britanski šeri", dodajući "Ja sam proizvod više od jedne zemlje."

Najmanje šest porodica koje trenutno žive u selu, povezane su sa Hačom Ahmetom Rizom Efendijem. Džonsonov otac, posetio je Kalfat pre oko 10 godina.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Englez sa turskim poreklom postao je premijer", rekao je Karatekin, čija je baka, Fidan Karatekin, bila rođaka Efendije.

Sin Haci Ahmeta Rize Efendija, Džonsonov pradeda - bio je osmanlijski politički novinar. Smatrali su ga izdajnikom i probritancem, a rulja ga je ubila 1922. godine tokom turskog rata za nezavisnost.

Kada je Džonson posetio Tursku 2016. imao je toplu dobrodošlicu uprkos tome što je svoju kampanju bazirao na tome da milioni Turaka mogu da uđu u Veliku Britaniju, ako se Turska pridruži EU i uprkos činjenici da je napisao uvredljivu pesmu o turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
2°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve