OSNIVAČ VIKILIKSA U “INTERNET MRAKU”: Ekvador reagovao zbog Asanžovog tvita o hapšenju Pudždemona

OSNIVAČ VIKILIKSA U “INTERNET MRAKU”: Ekvador reagovao zbog Asanžovog tvita o hapšenju Pudždemona


Osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu ambasada Ekvadora u Velikoj Britaniji blokirala je pristup internetu, zbog njegovih komentara o hapšenju katalonskog lidera Karlesa Pudždemona, prenosi RT.

Ekvadorska vlada još juče je najavila da će Asanžu biti prekinuta mogućnost komuniciranja putem interneta, kao odgovor na njegovu aktivnost na društvenim mrežama.

On je, kako prenosi RT, u tvitu zbog hapšenja Pudždemona na granici Nemačke i Danske, današnju Nemačku uporedio sa nacistima. Prema dogovoru Asanža i vlade u Kitu, njemu nije dozvoljeno da šalje poruke koje bi mogle da štete odnosima Ekvadora s drugim zemljama.

Ambasada je navodno instalirala elektronske ometače kako bi blokirala svu radio komunikaciju u svojim prostorijama. Ove mere ometaju i komunikaciju zaposlenih u ambasadi, koji zbog toga ne mogu da koriste svoje mobilne telefone.

Asanž se u Ambasadi Ekvadora u Londonu već duže od pet godina skriva od krivičnog gonjenja.

Ekvador je Asanžu dao azil da bi izbegao izručenje Švedskoj gde je bio pod istragom zbog silovanja. Švedska je u međuvremenu odbacila taj slučaj ali bi Asanž ipak mogao biti uhapšen, jer se nije odazivao pozivima britanskog suda.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar