Svet
01.07.2019. 13:55
N. G./Tanjug

OŠTAR NAPAD NA MERKELOVU: Optužili je da se nije založila za Vebera

veber.jpg

Nemački list "Velt" objavio je da je kancelarka Angela Merkel žestoko napadnuta na sastanku čelnika Evropske narodne partije u Briselu, i to uoči početka samita EU, i da je sada - "izolovana".

"Velt", pozivajući se na neimenovani izvor, piše da je više lidera EPP, među kojima i bugarski premijer Bojko Borisov, optužilo Merkelovu da nedovoljno poštuje interese EPP, kao i da na samitu G20 u japanskom gradu Osaki nije učinila dovoljno za Manfreda Vebera, nemačkog kandidata za predsednika Evropske komisije.

Printscreen: Youtube Printscreen: Youtube

Veber je, naime važio za glavnog kandidata, ali je nakon Osake u prvi plan isplivao holandski socijaldemokrata Frans Timermans.

I briselski sajt Politico.eu izvestio je o "pobuni" u EPP protiv predloga da Frans Timermans postane novi predsednik Evropske komisije, a sve to uoči vanrednog samita EU čiji je početak, inače, kasnio upravo zbog dužeg trajanja sastanka lidera EPP.

"On ima najveći blok iza sebe... zbog toga Manfred Veber treba da postane predsednik Evropske komisije. Bilo šta drugo bilo bi nezamislivo", kazao je Zjemjak.

Prema informacijama magazina "Politiko" dobijenim od tri neimenovane diplomate, dogovor najverovatnije neće biti postignut, a jedan od njih je čak preneo da se priča o održavanju novog samita EU, zakazanim za 15. jul.

Operativci iz drugih evropskih političkih grupacija kažu da se sada radi na novom planu, uključujući i mogućnost da liberalna kandidatkinja Margrete Vesteger, danska političarka koja je do sada obavljala funkciju komesarke EU za konkurentnost, postane predsednica Evropske komisije.

Veber

Navode se i izjave drugih zvaničnika koji kažu da se u priču za novog šefa Evropske komisije vratio konzervativni francuski političar Mišel Barnije, glavni pregovarač EU oko Bregzita.

"Politiko" navodi da sporazum sa dvodnevnog samita G20, završenog juče u Osaki, sada izgleda "poput slepe ulice".

Navodi se i da su lideri EU koji su stizali na samit ukazivali na to da je u EPP, kojoj pripadaju i demohrišćani Merkelove, došlo do pobune.

Hina je prenela da je Merkelova prva izašla sa sastanka lidera EPP.

Prema izjavi koju je generalni sekretar nemačkih demohrišćana Paul Zjemjak dao javnom servisu ARD, on izgleda da nije spreman da se odrekne Manfreda Vebera kao vodećeg kandidata za predsednika Evropske komisije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
26.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve