OŠTRE KRITIKE SAUDIJSKOG KRALJA Pozvao na prekid zločinačkog delovanja Irana

OŠTRE KRITIKE SAUDIJSKOG KRALJA Pozvao na prekid zločinačkog delovanja Irana

Saudi King Salman chairs an emergency summit of Gulf Arab leaders in Mecca, Saudi Arabia, Thursday, May 30, 2019. King Salman opened an emergency summit of Gulf Arab leaders in the holy city of Mecca on Thursday with a call for the international community to use all means to confront Iran, but he also said the kingdom extends its hand for peace. (AP Photo/Amr Nabil)


Saudijski kralj Salman otvorio je samit lidera arapskih zemalja Persijskog zaliva u Meki, pozivom međunarodnoj zajednici da spreči negativni uticaj Irana u regionu. Salman je tako pred svojim kolegama u Veću za saradnju izneo pritužbe na račun velikog šiitskog suparnika Irana, kao što su sabotaža brodova na ulazu u Persijski zaliv, napadi na saudijska naftna postrojenja, mešanje u poslove suseda i pretnja snabdevanju svetskog tržišta naftom.

Kralj Salman je ujedno pozvao partnere u Veću da se zajedno, uprkos podelamima, suprotstave “zločinačkom delovanju” Irana.

“Izostanak odlučne i zastrašujuće reakcije na sabotažu Irana u regiji potstaknulo ih je da nastave, pa i pojačaju svoje aktivnosti kojima danas svedočimo. Nedavne kriminalne aktivnosti nas obvezuju da ozbiljno delujemo kako bismo sačuvali sigurnost Persijskog zaliva”, ocenio je saudijski kralj ne birajući reči govoreći o Iranu.

Govoreći na skupu šestočlanog Saveta zalivske saradnje, Salman je naveo navodne sabotaže četiri tankera kod Ujedinjenih Arapskih Emirata i napad dronovima na saudijski naftovod kao najnovije primere onoga što je opisao kao akte koji pokazuju da su “ponašanje iranskog režima i pretnja koju on predstavlja za regionalnu bezbednost jasno kršenje međunarodnih normi”.

Rijad je ipak optužio pobunjene jemenske hutiste da su delovali “po iranskoj naredbi” kada su bespilotnim letelicama gađali stanice naftovoda koji saudijski istok povezuje sa zapadom.

I Ujedinjeni Arapski Emirati, saveznik Rijada, zauzeli su oprezan stav rekavši da čekaju nalaz istrage o sabotaži četiriju brodova u blizini svojih teritorijalnih voda, pa će se tek onda izjasniti.

Nakon ovog, tokom noći je trebalo da bude održan i samit Arapske lige, a sutradan samit zemalja Organizacije za islamsku saradnju (OIC).  Ta tri susreta u gradu koji je centar islama, održavaju se na kraju ramazana, a organizovana su su na predlog Rijada, koji želi skupiti podršku u pružanju otpora Iranu.

Regionalna napetost je naglo porasla kada je Trampova administracija u aprilu uvrstila iranske Čuvare revolucije, ideološku vojsku režima, na svoju crnu listu “terorističkih organizacija”. Nakon toga je usledio još jedan korak zvaničnog Vašingtona – pooštrene ekonomske sankcije Teheranu.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar