Ostrvo jednog čoveka

Ostrvo jednog čoveka


Grčki internet portal SMI objavio je nedavno da će ostrvo Skorpios uskoro dobiti potpuno nov izgled. Dmitrij Ribolovljev, ruski oligarh, ulažući 2013. godine 100 miliona dolara u ovaj zeleni biser u Jonskom moru s pravom korišćenja njegove uzburkane tišine i nedirnute lepote u narednih 99 godina, odlučio je da na Skorpiosu izgradi 10 luksuznih vila zatvorenog tipa, isključivo za odmor i uživanje VIP gostiju. Posao oko gradnje verovatno bi već bio završen da gospodin Ribolovljev nije 2018. imao aferu u Monaku povodom istrage u vezi sa korupcijom u toj kneževini, kao i sa nekim drugim optužbama.

U čarobnu oazu mira, odmah po iznajmljivanju ostrva, zaljubila se i njegova ćerka Jekaterina i već 2015. godine u diskreciji Skorpiosa je priređeno njeno venčanje sa urugvajskim biznismenom Huanom Sortorijem. Ribolovljev, inače vlasnik Fudbalskog kluba Monako, kasnije se ispostavilo, kupio je 2013. i susedno ostrvo Sparti.

Skorpios je ostrvo na zapadnoj obali Grčke, u Jonskom moru, nedaleko od gradića Nidri, na susednoj Lefkadi. Veliki deo ovog nevelikog kopna okruženog sa svih strana čistim morem je prekriven šumom, a uz obalu je nekoliko veličanstvenih plaža. Nenaseljeno i nepoznato, kako su ga turistima na brodovima koji su plovili pored predstavljali turistički vodiči, tek šezdesetih godina prošlog veka postalo je mesto čiju je lepotu i energiju upoznao svetski džet-set. Život na Skorpiosu dobio je zapravo sasvim drugu dimenziju 1963. u trenutku kada je grčki milijarder Aristotel Onazis za 3,5 miliona drahmi (u to vreme 10.000 funti sterlinga) kupio ovaj jonski dragulj i postao njegov vlasnik.

Više pročitajte u novom broju Ekspresa koji je od danas na kioscima.

Ekspres211

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar