Svet
22.06.2024. 02:55
Beta

OLAF

Otkrivene PREVARE S NOVCEM EU u vrednosti većoj od milijardu evra

Evropska unija
Izvor: Shutterstock

Istraga Evropske kancelarije za borbu protiv prevara (OLAF) otkrila je da više od milijardu evra novca poreskih obveznika EU treba da bude vraćeno jer je zluopotrebljeno.

Istražitelji su otkirli i prevare sa 209 miliona evra pre nego što je taj novac neopravdano potrošen, saopštio je OLAF.

Pored otkrivanja fondova EU koji su završili u pogrešnim rukama, OLAF je pratio i tragove krijumčara, falsifikatora i carinskih prevaranata, pomogao sprovođenju trgovinskih mera EU i sankcija radi podrške Ukrajini i nastavio da razvija politike sprečavanja i borbe protiv prevara, saopštila je ta služba.

OLAF je istraživao i sumnje na nedolično ponašanje osoblja ili članova institucija EU.

Rezultat istrage u 2023. je preporuka da 1,04 milijarde evra bude vraćeno u budžet EU, kao i da se  spreči neopravdano trošenje 209,4 miliona.

OLAF je u posmatranoj godini zatvorio 265 istraga i izdao 309 preporuka nacionalnim i vlastima EU a nakon više od hiljadu preliminarnih analiza stručnjaka Kancelarije otvorio je 190 novih istraga.

 
Takođe je 79 slučajeva sa mogućim krivičnim delima prosledio Evropskom javnom tužilaštvu (EPPO), navodi se u izveštaju Kancelarije.

Generalni direktor OLAF Vile Itala rekao je da je 2023. bila godina borbe protiv prevara na svim frontovima i da je Kancelarija u mnogim slučajevima radila zajedno sa partnerima kako bi pomogla da se zaštite finansijski interesi EU, njeni građani, ekonomija i vladavina prava.

Predmet istraga bili su navodi o dosluhu, manipulacijama u javnim nabavkama, sukobu interesa i prenaduvanim fakturama, saopštio je OLAF.

Dodaje se da je nastavljen trend povećanja broja prevara i nepravilnosti u digitalnom obliku.

Istrage Kancelarije obuhvataju sve oblasti rashoda EU, od regionalnog finansiranja, do poljoprivrede i istraživanja.

OLAF, koji ove godine obeležava 25. godišnjicu, u prethodnoj godini je i koordinisao novi akcioni plan strategije protiv prevara Evropske komisije.

Ta kancelarija istražuje u svim članicama EU i trećim zemljama a među partnerima su joj i međunarodne organizacije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
24.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve