Svet
15.01.2018. 15:47
R.E./Beta

OTKRIVENI SS ČUVARI KONCENTRACIONIH LOGORA: Poljaci ih traže i u Srbiji

1334c37c-6065-4833-a448-d4a12c8b96c3.png

Poljski Institut pamćenja naroda (IPN) je uz pomoć Interpola započeo potragu, između ostalog i u Srbiji, za oko 1.600 SS-ovaca među čuvarima i osobljem Aušvica i drugih koncentracionih logora koje su nemački fašisti podigli tokom Drugog svetskog rata u okupiranoj Poljskoj.

U IPN-u koji istražuje i dokumentuje nacističke i komunističke zločine nad Poljacima, formiran je u Varšavi poseban tim koji je istražio ko je od 23.000 logorskih čuvara bio u elitnoj oružanoj formaciji SS, i zatražio je pomoć Interpola da pronađe SS-ovce iz logora smrti koji bi mogli još da budu živi, piše danas poljski list Žečpospolita.

"Do sada je među 23.000 čuvara i osoblja logora otkriveno 1.600 takvih SS-ovaca. U obzir se uzimao datum rođenja. Istražitelji su pošli od toga da još mogu da budu žive osobe rođene 1920-tih godina", kazao je Žečpospoliti portparol IPN-a Robert Janjicki.

Tim istražitelja i istoričara IPN-a traga za njima pre svega u Nemačkoj i Austriji, ali i u Hrvatskoj, Srbiji, Rumuniji, Sloveniji, Holandiji, Francuskoj i Mađarskoj zato što je među čuvarima logora, odgovornim za ratne zločine, bilo i stanovnika tih zemalja koji su sarađivali s okupatorom i stupali u njegove oružane jedinice.

IPN ovaj pokušaj vidi kao poslednju šansu da se izvedu pred lice pravde zločinci koji su posle rata uspeli da se sakriju. Na listu za Interpol stavili su samo one koji još nisu osuđeni.

"Do sada smo poslali Interpolu 392 zahteva da ih nađe, pripremamo postepeno i nove", kazao je Janjicki.

Šef tog specijalnog tima IPN, tužilac Boguslav Červinjski, kazao je da je IPN od Interpola već dobio nekoliko odgovora Nemačke i Austrije da osobe za kojima se traga nisu žive.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
23.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve