OTPRAVNICA POSLOVA AMBASADE VENECUELE U SRBIJI: Iza svega stoje Sjedinjene Države, nadam se da neće biti vojne intervencije

OTPRAVNICA POSLOVA AMBASADE VENECUELE U SRBIJI: Iza svega stoje Sjedinjene Države, nadam se da neće biti vojne intervencije


Otpravnik poslova Venecuele u Srbiji Dija Nader de el Andari kaže da se nada da će se poštovati međunarodno pravo, kada je reč o previranjima u njenoj zemlji.

Ona je, u intervjuu za Sputnjik, rekla i da se nada da u Venecueli neće biti vojne intervencije.

Podsetimo, samo dve nedelje po inauguraciji Nikolasa Madura, na novi šestogodišnji predsednički mandat, posle pobede na predsedničkim izborima, za privremenog predsednika Venecuele proglasio se aktuelni predsednik skupštine Huan Gvaido.

“Ono što se dešava u Venecueli nije politička kriza, već je reč o posledicama jedne ekonomske krize koja je indukovana i nametnuta od strane SAD, EU… Radi se o nečemu što je počelo pre dolaska predsednika Nikolasa Madura na vlast, još za vreme Uga Čavesa, kada je protiv nas počeo da se vodi rat na više nivoa. Ovo danas što vidimo je da Sjedinjene Američke Države, bez ikakvih maski, bez sakrivanja, pokušavaju da svrgnu vlade, pa tako i našu. Potpredsednik SAD Majk Pens je pre nekoliko dana otvoreno pozivao oružane snage Venecuele da se okrenu protiv svog predsednika”, kazala je ona.

Na pitanje da prokomentariše činjenicu što su SAD odmah prizmale Gvaida, ona kaže da je to upravo ono što se desilo i u Libijii Siriji, kao i da je to bila namera opozicije.

“Stvara se jedna vrsta vlade u inostranstvu i onda države kao SAD i EU utiču na druge zemlje u svetu da počinju da ih priznaju. Ako pogledate šta se dešavalo u Siriji, Libiji, vidite da SAD ne poštuju nijednu međunarodnu instituciju, njih ništa ne interesuje. Nije važan ni veto pred Savetom bezbednosti UN. One uvek rade ono što žele”, istakla je Andari.

Prema njenim rečima, ono što njih interesuje jesu prirodni resursi Venecuele. “Kada govorimo o nafti, potrebno je svega četiri do pet dana da ta nafta iz Venecuele tankerima stigne u SAD, za razliku od 45 dana koji su potrebni da stigne sa Bliskog istoka”, ističe ona.

“Mi se zaista nadamo da će se dobro proanalizirati ova situacija i da će se poštovati međunarodno pravo, suverenitet jednog naroda i njegova volja. Mi smo sigurni da će naš herojski bolivarski narod, da će naša vlada i naše oružane snage odoleti, izdržati i uvek se nadamo da će se sve rešiti mirnim putem zato što je narod taj koji uvek plati najveći ceh. Uvek bude mrtvih, bude destrukcije. Ne želimo da se desi ono što se desilo sa Sirijom, ne želimo da se takvo uništenje desi Venecueli”, rekla je Andari.

Takođre, optužila je Vašington da je odgovoran za promene brojnih režima, a isti scenario, kaže, primenjuje se i u Venecueli.

“Svi koraci su već primenjeni na primeru Venecuele i nisu uspeli da postignu ono što su želeli, pa ni u tom poslednjem kada su pokušali da ubede oružane snage da se okrenu protiv svog predsednika i da izazovu vojni udar. Ono što oni naravno žele, jeste da izazovu građanski rat. Međutim, ni u tome nisu uspeli. Takođe su mobilisali sve desničarske vlade širom Latinske Amerike”, kaže Andari.

“Oprostite mi što stalno ponavljam da u tome nisu uspeli. Upravo to me i plaši, bojim se šta još mogu da smisle, šta još može da im padne na pamet da taj severnoamerički imperijalizam primene na nas u Venecueli”, zaključila je ona.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar