OTVORENA BIRALIŠTA U IZRAELU: Ključni izbori za Netanjahua

OTVORENA BIRALIŠTA U IZRAELU: Ključni izbori za Netanjahua

AP Photo/Oded Balilty


U Izrealu su jutros otvorena biračka mesta na ponovljenim parlamentarnim izborima, koji bi trebalo da odluče da li će dugogodišnji premijer Benjamin Netanjahu ostati na toj funkciji.

Netanijahu je na izborima u aprilu pretrpeo jedan od najvećih poraza u karijeri kada nije uspeo da sastavi novu vladu, te se potom odlučio za nove izbore.

AP Photo/Sebastian Scheiner

AP Photo/Sebastian Scheiner

Nikada u istoriji Izraela izbori nisu održani dva puta u jednoj godini.

Poslednje ankete ukazuju na još jednu tesnu utakmicu između Likuda i centrističkog saveza Plavih i belih, koji vodi bivši vojni zapovednik Beni Ganc.

Izraelsko biračko telo je duboko podeljeno po verskim, etničkim i ideološkim linijama, a fragmentirani parlamentarni sistem čini pravljenje koalicije “škakljivim poslom”, navodi američka agencija AP.

U aprilu je delovalo kao da će premijer Benjamin Netanjahu imati jasan put ka vlasti s desničarskim Likudom i tradicionalnim jevrejskim ultrapravoslavnim i nacionalističkim saveznicima koji su mu osigurali većinu u parlamentu koji ima 120 mesta.

AP Photo/Oded Balilty

AP Photo/Oded Balilty

Ali, kako agencija prenosi, kada se “tvrdoglava” stranka Avigdora Libermana Jisrael Bejtenu usprotivila prekomernom uticaju verskih stranaka, Netanjahu je ostao sa samo 60 pristalica, odnosno falila mu je jedna za većinu.

Umesto da dozvoli drugom kandidatu šansu da formira vladu, Netanjahu je raspustio parlament i sazvao još jedne vanredne izbore.

Ispitivanja javnog mnjenja ponovo pokazuju da njegov glavni protivkandidat, centristička Plava i bela stranka veoma blizu.

Obe stranke bi mogle da se bore za formiranje većinske koalicije sa svojim manjim saveznicima.

AP Photo/Sebastian Scheiner

AP Photo/Sebastian Scheiner

Zajednička vlada dve najveće partije bila bi najracionalniji izlaz iz ove situacije, ocenjuje AP, ali Plavi i beli su se zarekli da neće sarađivati sa Netanjahuom zbog optužbi za korpuciju sa kojima se premijer suočava.

Ne očekuje se, međutim, da Netanjahu sa najdužim premijerskim stažom u istoriji Izraela, pristane da sedi u vladi koju neko drugi predvodi, konstatuje AP.

Netanjahu se, uoči izbora, zarekao da će anektirati “sva naselja na Zapadnoj obali”, uključujući i enklavu koja se nalazi duboko u palestinskoj teritoriji

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar