Svet
25.04.2017. 06:36
Nataša Anđelković

OTVORIO DUŠU: Princ Hari bio pred potpunim slomom pole smrti ledi Dajane

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Princ je za britanski „Dejli telegraf" otkrio da je 15 godina potiskivao bol zbog smrti majke, ledi Dajane, što je dovelo do „totalnog haosa" u njegovoj glavi

Princ Hari otkrio je da je tražio pomoć stručnjaka kako bi se izborio s ogromnim bolom koji je potisnuo u sebi kada je, kao dvanaestogodišnji dečak, u saobraćajnoj nesreći izgubio mamu, ledi Dajanu, princezu od Velsa.
Kako prenose britanski mediji, Hari čak 15 godina „nije razmišljao o maminoj smrti" i trudio se da živi kao da se ništa nije dogodilo. Međutim, takvo ponašanje dovelo ga je do totalnog haosa i pre tri godine on je u više navrata zamalo doživeo nervni slom. Tad je prvi put otišao na savetovanje o svom mentalnom zdravlju.
Mlađi princ, koji sada ima 32 godine, u intervjuu za „Dejli telegraf" izjavio je da se tek u kasnim dvadesetima suočio s patnjom zbog porodične tragedije.
- Jedini moj način da se izborim s bolom ranije bio je da zabijem glavu u pesak... Odbijao sam čak da mislim na mamu jer sam bio ubeđen da to ne bi pomoglo. Mislio sam da će me to samo rastužiti, a da nju ne može vratiti. Nisam se uopšte emotivno u to uključivao. Tako da sam se ponašao kao tipični momak od 20, 25 ili 28 godina koji živi punim plućima i uživa u životu - ispričao je Hari, dodajući da je tek kad je otišao na nekoliko razgovora sa psihologom shvatio s kolikom tugom mora da se nosi i da to stavi u prvi plan:
- Kada mi je 1997. mama poginula, bukvalno sam ugasio emocije, što je imalo ozbiljne posledice, ne samo na moj privatni život već i na moj posao.

„Vreme je da se suočiš"

Da više nema vremena za čekanje i da mora potražiti savet stručnjaka, shvatio je tek kada mu je stariji brat Vilijam rekao: „Gledaj, stvarno moraš da se suočiš s tim. Nije normalno da misliš da mamina smrt nimalo nije uticala na tebe."

Jedini moj način da se izborim s bolom ranije bio je da zabijem glavu u pesak... Odbijao sam čak i da mislim na mamu jer sam bio ubeđen da će me to samo rastužiti, a da nju ne može vratiti, priznao je princ

Prema Harijevim rečima, vrlo je teško baviti se sobom i izaći na kraj s tugom kada ste sve vreme pred budnim očima javnosti.
- U nekoliko navrata bio sam na granici nervnog sloma. Boks i udaranje u vreću pomogli su mi da se izborim sa agresijom, koja je dovela do toga da kao 28-godišnjak više puta poželim da se pobijem s nekim - otkrio je princ.
Hari je dva puta bio u vojnim misijama u Avganistanu, ali tvrdi da problemi s njegovim mentalnim zdravljem nemaju nikakve veze s vremenom provedenim u vojsci.
- Ako pogledate unazad, shvatićete da sam sa 12 godina izgubio mamu. Tada je to bila glavna vest u svim svetskim medijima, a i sve što se posle dešavalo bilo je pod svetlima reflektora, tako da sam bio pod velikim pritiskom. Nakon toga sam otišao u Avganistan i u jedinici za oporavak zajedno sa ostalim vojnicima bavio sam se uglavnom njihovim problemima. Svi su mi govorili: „OK, mora biti da nešto nije u redu s tobom, nemoguće je da si totalno normalan", ali zaista moje psihičko stanje nije imalo veze s ratom. Nisam doživeo da moj najbolji prijatelj bude raznet bombom na moje oči pa da moram da ga previjam. Srećom, hvala bogu, stvarno nisam doživeo takvu sudbinu - objasnio je princ.

Dve i po godine na lečenju

Upitan da li je ikada bio kod psihijatra, Hari je odgovorio da jeste, i to dosta puta.
- Moram priznati da mi je to prijalo. Zahvaljujući tom procesu lečenja kroz koji prolazim poslednje dve i po godine, sada sam u mogućnosti da se ozbiljno posvetim svom poslu i privatnom životu, kao i da uložim krv, znoj i suze u prave stvari, koje zaista mogu da naprave neke promene - zaključio je princ, koji će zajedno s Vilijamom i Kejt dodeljivati medalje učesnicima Londonskog maratona, koji je ove godine posvećen problemima mentalnog zdravlja.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
04.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve