OVU BOJU NEĆETE VIDETI NI NA JEDNOJ ZASTAVI NA SVETU: Toliko je specifična da su je dugo samo kraljevi koristili

OVU BOJU NEĆETE VIDETI NI NA JEDNOJ ZASTAVI NA SVETU: Toliko je specifična da su je dugo samo kraljevi koristili


Na svetu postoji mnogo boja, ali jedna među njima je, može se reći, posebna. To je ljubičasta. Iako se ne čini da postoji nešto što je  izdvaja od drugih boja, ona je i te kako jedinstvena. Čak se može reći da je i – najskuplja boja.

Foto: YouTube screenshot

Foto: YouTube screenshot

Ljubičastu, naime, ne možemo videti gotovo ni na jednoj državnoj zastavi. Samo dve zemlje je imaju na svojim zastavama, ali je i tu zastupljena u veoma malim količinama. To su Nikaragva i Dominika. Svakako, treba dobro obratiti pažnju kako biste i ovde ugledali ljubičastu boju. Zbog čega je to tako?

Razlog leži u tome što je, kroz vekove, ovu boju bilo zaista teško dobiti. Boja se, u malim količinama, izvlačila iz delova malih puževa, poznatih kao comomurex i koji rastu u  Indo – Pacifičkoj regiji.

Iz njihove sluzokože dobijala se purpurna boja, nazivana još i ljubičasta iz Tiroa, jer je stigla iz ovog feničanskog grada. Takođe je nazivana i kraljevskom ljubičastom ili imperijalnom bojom jer su, zbog izuzetno visoke cene, mogli da je nose samo članovi plemićkih porodica.

Do ove boje ostatak sveta uspeo je da dođe 1856, zahvaljujući putovanju Vilijama Henrija Perkina.

Engleski hemičar nameravao je da nađe formulu da napravi sintetički kinin kada je otkrio prvu hemijsku organsku sintetičku boju nazvanu kasnije Perkinova ljubičasta.

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar